Bu yazıda İstanbul’un en güzel tarihi camileri listesini, camilerin içini gösteren fotoğraflar eşliğinde bulabilirsiniz. Listemize Sultanahmet Camii ile başlayacağız. İstanbul’un en çok ziyaret edilen camisi olan Sultanahmet Camii, aslında şehirdeki en büyük Osmanlı Camisi değildir.
Örneğin Türkiye’nin en büyük 3 Osmanlı Camisi sırasıyla: Selimiye Camii, Süleymaniye Camii ve Sultanahmet Camii olarak öne çıkar. Ancak Selimiye Camii, Edirne’de olduğu içinde listemizde yer almıyor.
İstanbul’un Tarihi Osmanlı Camileri
İstanbul’un en güzel tarihi camileri ekseriyetle Tarihi Yarımada’da bulunuyor. Bunlar Mimar Sinan‘ın öncüsü olduğu Klasik Osmanlı Mimarisi özelliklerine sahip. Ancak Boğaz kıyılarında da Osmanlı’nın son dönemindeki Barok ve Neo-Klasik mimari öğelerine sahip camiler var.
1. Sultanahmet Camii

Sultanahmet Camii, İstanbul’da ziyaret edilecek yerler listesine ilk üç sıradadır. Her turist muhteşem çinileriyle ünlü, gerçek adı Sultanahmet Camii olan Mavi Cami’yi (Blue Mosque) bilir ve ziyaret etmek ister. Bu yüzden yaz aylarında önünde uzun kuyruklar oluşur.
Mavi Cami’nin dışarıdan en güzel gözüktüğü yer Sultanahmet Parkı’dır. Bu parkın merkezindeki havuzun bir tarafında muhteşem Ayasofya manzarası, diğer tarafında ise Sultanahmet Camii manzarası vardır. Caminin içine girdiğinizde yerden 45 metre yüksekliğinde dev bir kubbe ve onu destekleyen 4 fil ayağı görürsünüz.
Sütunların yukarısından itibaren tüm kubbeleri kaplayan kalem işi boyamalar, hattat eserleri ve çiniler göz alıcıdır. Sultanahmet Camii, Mimar Sinan’ın öğrencisi olan Sedefkar Mehmet Ağa tarafından 7 yılda (1609-1616) inşa edilmiştir. Sultanahmet Camii’ni yaptıran padişah, Sultan I. Ahmed’dir.
2. Süleymaniye Camii

İstanbul’u çok kısa süreliğine ziyaret edenler, maalesef sadece Sultanahmet Camii’ni gezmekle yetinir ve bu şaheseri görmeyi göz ardı ederler. Halbuki olmazsa olmaz Kapalıçarşı ziyaretinden sonra 10 dakikalık bir yürüyüş ile Süleymaniye Camii görülebilir.
Asil ve görkemli mimarisinin yanında bu camiyi önemli kılan iki detay vardır: Birincisi Osmanlı’nın bilinen en büyük sultanı Kanuni Sultan Süleyman için yapılmış olması, ikincisi ise Osmanlı’nın en büyük mimarı Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş olmasıdır.
Cami, İstanbul Tarihi Yarımada’nın en merkezi tepesinde konumlanmıştır ve özellikle Haliç tarafından harika görüntü verir. Caminin inşaatı 7 yılda tamamlanmıştır. (1550-1557)
3. Rüstem Paşa Camii
Rüstem Paşa Camii de yine meşhur Osmanlı mimarı Koca Sinan tarafından yapılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde görev yapmış olan Sadrazam Rüstem Paşa için inşa edilen bu Cami, küçük fakat görkemli bir yerdir.
Çini deyince akla çoğu zaman mavi çinileri ile meşhur Sultanahmet Camii gelse de, aslında Osmanlı döneminin en kıymetli İznik Çinileri Rüstem Paşa Camii’nin duvarlarında yer alır.
Rüstem Paşa Camii çok merkezi bir yerde bulunur. Eminönü Meydanı’ndaki Mısır Çarşısı’na 5 dakika yürüme mesafesindedir.
4. Fatih Camii
Fatih Camii, Tarihi Yarımada’nın tam kalbinde konumlanır. Bir Doğu Roma (Bizans) şehri olan Konstantinopolis’i Osmanlılar adına fetheden Fatih Sultan Mehmet adına yapılmıştır.
Bir 15. Yüzyıl yapısı olan Fatih Camii, zaman içinde depremler nedeni ile tahribata uğrayıp yeniden inşa edilmiştir. Cami, Roma İmparatoru Konstantin’in inşa ettirdiği Havariyyun Kilisesi’nin temelleri üzerinde yükselir.
5. Şehzade Camii
Şehzade Camii, Bozdoğan Su Kemeri’nin yanıbaşında Şehzadebaşı semtinde bulunur. Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mehmed’in beklenmedik ölümü üzerine, onun anısına inşa edilmiştir. Şehzade Mehmed, henüz 20 yaşında iken çiçek hastalığından vefat etmiştir.
Ünlü Osmanlı mimarı Koca Sinan, bu cami için “Çıraklık eserim” demiştir. Şehzade Camii’ndeki mimari başarısını Süleymaniye ve Selimiye camilerini inşa ederek birer adım öteye taşımıştır.
6. Yeni Cami
Yeni Cami, bir padişah annesi olan Valide Hatice Turhan Sultan tarafından inşa edilmiştir. Adı ne kadar “Yeni” olsa da, aslında 350 yaşındadır. Hemen önündeki Eminönü Meydanı, asırlardır şehir halkının uğrak noktası olmuştur.
Beyoğlu tarafından Galata Köprüsü’nü geçerek gelenler için Tarihi Yarımada silüetinin ana parçasıdır. Yanı başında Mısır Çarşısı bulunur. Zaten Mısır Çarşısı da, Osmanlı döneminde adet olduğu üzere bu caminin bakım ve onarım masraflarını karşılamak için kurulan bir arastadır.
7. Ortaköy Camii
Gerçek adı Büyük Mecidiye Camii olan Ortaköy Camii, İstanbul Boğazı’nın incisi olarak bilinir. Bu şöhretini Barok mimarinin zarif bir yorumu ile inşa edilmesine borçludur.
Ortaköy Camii, boğazdan tekneyle geçen insanlara zarif bir mimari ziyafet sunarken; içinde ibadet eden insanlara da masmavi bir İstanbul Boğazı manzarası bahşetmektedir.
Dolmabahçe Sarayı’nı da inşa ettirmiş olan Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan cami, İstanbul’un Doğu ve Batı karışımını melez kültürünü en güzel yansıtan yapılardan biridir.
İstanbul’un Tarihi Camileri by Serhat Engül
Leave a Reply