İstanbul, binlerce yıllık tarihe sahip bir şehir. Roma, Bizans ve Osmanlı mirasını taşıyan İstanbul’da gezilecek tarihi yerler adeta saymakla bitmiyor.
Ünlü İstanbul tarihçisi Stefanos Yerasimos, İstanbul’un tarihini A’dan, Z’ye anlattığı kitabına “İmparatorluklar Başkenti” adını vermişti. Gerçekten de üç imparatorluğa (Roma, Bizans, Osmanlı) başkentlik yapmış olan İstanbul bu ismi hakediyor.
Bu yazıda İstanbul’u ziyaret edecek olanlar için, İstanbul’da gezilecek tarihi eserler ve müzeler hakkında bilgi vermeye çalıştım. Bir seferde okumak için biraz uzun bir yazı olsa da, ara sıra dönüp bakacağınız bir İstanbul rehberi olarak işinize yarayabilir.
İçerik Listesi
İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler 2023
İstanbul’da gezilecek tarihi yerler listemiz (2023 için güncellendi) 30 tarihi yeri içeriyor. Yazının ilk başlıklarında İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki tarihi yerleri görebilirsiniz. Ancak aşağı doğru ilerledikçe Anadolu Yakası’ndaki tarihi binaları ve semtleri de göreceksiniz.
Yaklaşık 20 yıldır İstanbul’da turist rehberliği yapan biri olarak bildiklerimi kısaca sizlerle paylaşmak istedim. İstanbul’u iyi tanımıyorsanız, bu bilgilerin şehre bakış açınızı değiştireceğine inanıyorum. Seyahat planlarınızı yaparken işinize yarayacağını umarak yazımıza başlayalım.
1. Ayasofya

Ayasofya, 1500 yıllık tarihi ile İstanbul’un en ilginç yapısıdır. 537 yılında inşa edilen Ayasofya, 1000 yıl boyunca dünyanın en büyük tapınağı olarak kaldı.
Ayasofya, Bizans döneminde İmparator Justinianus tarafından kilise olarak inşa edilmişti. 1453 yılında camiye çevrilen Ayasofya, toplamda 900 yıl kilise ve 500 yıl da cami olarak hizmet verdi.
Ayasofya kesinlikle İstanbul’da gezilecek en güzel tarihi yerler arasında ve onunla ilgili her şeyi birkaç satıra sığdırmak mümkün değil. Ancak sitede Ayasofya ile ilgili daha çok detay içeren bu yazıya da bakabilirsiniz.
2. Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı, 15. yüzyılda inşa edildi. Osmanlı’nın İstanbul’u fethetmesinden sonra inşa edilen saray, 25 padişaha ev sahipliği yapmıştır. Dört büyük avludan oluşan saray, mükemmel bir İstanbul manzarası vaat eder.
Topkapı Sarayı çok büyük bir alana yayılıyor ve içindeki Harem Dairesi ile de dikkat çekiyor. Sarayı çevreleyen surların içindeki diğer yapılar Aya İrini Müzesi, Gülhane Parkı ve İstanbul Arkeoloji Müzesi‘dir. Saray, Tarihi Yarımada’nın kalbi Sultanahmet’te bulunmaktadır.
3. Sultanahmet Camii

Sultanahmet Camii, 400 yıllık bir Osmanlı camisidir ve İstanbul’da gezilecek en iyi tarihi yerler arasındadır. Asıl adı Sultan Ahmed Camii olan yapı, Sultanahmet semtine de adını vermiştir.
Sultanahmet Camii, dışarıdan gri bir bina gibi görünse de içeride mavi rengin baskın olduğu bir dekorasyona sahiptir. Yapının içindeki İznik çinileri dönemin en iyi çini sanatını yansıtmaktadır.
4. Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Sultanahmet Camii’nin hemen yanında yer alır ve camide edindiğiniz bilgileri tamamlar. İslam tarihine dair önemli ipuçlarını içinde barındıran müze kesinlikle görülmeye değer.
Müzenin adından da anlaşılacağı gibi içeride Türk tarihi ile ilgili objeler de bulunuyor. Türklerin Orta Asya’ya kadar uzanan tarihini, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde öğrenebilirsiniz.
Müzenin en önemli özelliklerinden biri Selçuklu Devleti döneminden, Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar pek çok Türk halısını sergilemesidir. İstanbul’da halı almak istiyorsanız, ilham almak için önce bu müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
5. Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı, 1500 yıllık Bizans yapısıdır. Antik sütunları ve Medusa başları ile ünlü olan sarnıç, Sultanahmet’te bulunuyor. Sarnıç, Ayasofya’nın bitişiğindedir ve bulunması çok kolaydır.
Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’daki Bizans sarnıçlarının en ünlüsü olsa da tek değildir. Yakınlarda bulunan Şerefiye Sarnıcı (Theodosius Sarnıcı) da yakın zamanda müze olarak hizmete açılmıştır.
6. Kapalıçarşı

Kapalıçarşı, İstanbul’da alışveriş yapmak isteyen turistler için en popüler yerdir. 67 cadde ve 3000’in üzerinde dükkandan oluşan Kapalıçarşı, Sultanahmet’teki tarihi eserlere yürüme mesafesindedir.
Kapalıçarşı’da Türk halıları, İznik çinileri, Osmanlı desenli giysiler ve lokum satan dükkanlar bulabilirsiniz. Kapalıçarşı, alışveriş tutkunları için İstanbul’da gezilecek en iyi yerlerden biridir.
7. Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii, 450 yıllık bir Osmanlı camisidir. Osmanlı İmparatorluğu’nun en ünlü hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı tarihindeki en önemli mimar olan Mimar Sinan tarafından tasarlanmış olan cami, İstanbul’un en büyük camisidir.
Süleymaniye Camii, Haliç ile Boğaz’a hakim bir tepeden Eski İstanbul’a bakar. Bu nedenle dış avlusundaki deniz manzarası muhteşemdir. Caminin içi sade bir şekilde tasarlanmış olsa da boyutları ve heybetiyle döneminin ihtişamını yansıtır.
8. Mısır Çarşısı

Mısır Çarşısı aslında Kapalıçarşı’nın küçük bir kopyası gibidir. Ancak yakın zamanda restore edildiğinden çok daha şık gözükür. Osmanlı döneminde burada sadece Hindistan’dan gelen baharatlar satılırdı ve bu sebeple “Baharat Çarşısı” olarak da bilinir.
Mısır Çarşısı’nın çevresindeki sokaklarda ucuz giyim mağazaları bulabilirsiniz. Özellikle Mahmutpaşa Yokuşu çevre halkının alışveriş mekanıdır. Çarşının bulunduğu Eminönü semti, İstanbul’un en iyi sokak lezzetlerini bulabileceğiniz yerdir.
9. Şehzade Camii

Şehzade Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın genç yaşta vefat eden oğlu için yaptırılmıştır. Tarihi Yarımada‘yı ikiye bölen Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan cami, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.
İstanbul’daki Bizans eserlerinin birçoğunu Şehzade Camii yakınında görebilirsiniz. Pantokrator İsa Manastırı (Zeyrek Camii) ve o döneme ait Myrelaion Manastırı (Bodrum Camii) camiye yürüme mesafesindedir.
10. Bozdoğan Kemeri

Bozdoğan Kemeri (Valens Su Kemeri) özünde 4. yüzyıldan kalma bir Roma yapısıdır. Antik dönemde asırlarca su sıkıntısı çeken İstanbul’a, Romalıların kurduğu su taşıma sistemi sayesinde Trakya’dan su getirilmiştir.
Konstantinopolis, Roma İmparatorluğu‘nun başkenti ilan edildiğinde (4. yüzyıl) şehrin nüfusu artmıştı. Geç antik çağın en kalabalık şehri olan İstanbul’un bol suya ihtiyacı vardı. Karmaşık bir taşıma sistemiyle getirilen su, yeraltındaki sarnıçlarda depolanıyordu.
Su Kemeri, adını Edirne Savaşı’nda (Bkz: Battle of Adrianople) Gotlarla savaşırken ölen bir Roma imparatorundan almıştır. Valens Su Kemeri, Roma mimarisine ilgi duyanlar için İstanbul’da gezilecek en güzel tarihi yerler arasındadır.
11. Zeyrek Camii

Zeyrek Camii, Haliç’ten çekilen Tarihi Yarımada fotoğraflarında göze çarpan özgün bir yapıdır. İlk adı Pantokrator Manastırı olan bu yapı özünde bir Bizans kilisesidir.
Birleştirilmiş üç kiliseden oluşan manastır, Konstantinopolis’teki üçüncü büyük kiliseydi. Geç Bizans döneminde inşa edilen yapının altında Komnenos ve Paleologos hanedanlarına mensup kişiler gömülüdür.
Manastırdan günümüze yalnızca ana kilise binası ulaştı. Bu bina İstanbul’un fethini takiben camiye çevrilen ve “Zeyrek Camii” adını alan yapıdır.
12. Fatih Camii

Fatih Camii, İstanbul’da inşa edilen ilk camilerden biridir. İstanbul’daki ilk Osmanlı padişahı olan Fatih Sultan Mehmed‘e adanan cami, Tarihi Yarımada’nın kalbinde yer almaktadır.
Caminin yerinde eskiden Konstantinopolis’in ilk anıtsal kilisesi olan Kutsal Havariler Kilisesi vardı. 4. yüzyılda İmparator Konstantin tarafından yaptırılan bu kilise, Roma ve Bizans imparatorlarının mezar yeriydi.
13. Panorama 1453 Müzesi

Panorama 1453 Müzesi, İstanbul’un Osmanlılar tarafından fethini anlatan bir koleksiyona sahip. Panorama 1453 Müzesi‘nin en belirgin özelliği 2350 metrekare büyüklüğünde bir tabloya (üstteki resim) sahip olmasıdır.
Konstantinopolis kuşatmasını tasvir eden bu devasa resimde “Theodosius Surları” olarak da bilinen İstanbul’un ünlü şehir surlarını görüyoruz. 5. yüzyılda inşa edilen bu surlar, Konstantinopolis’i 1000 yıl boyunca onlarca kuşatmadan korumuştur.
14. Fener ve Balat

Fener ve Balat, son yıllarda İstanbul’un en popüler yürüyüş rotalarından biri. Osmanlı döneminde Rum ve Musevi mahallelerinin bulunduğu bu semtler kozmopolit bir yapıya sahiptir.
Fener Balat yürüyüş turu sırasında tarihi kilise, sinagog ve camileri görebilirsiniz. Yürümekten ve fotoğraf çekmekten sıkıldığınızda mahallede açılan butik kahvecilerde mola verebilirsiniz.
Fener ve Balat, turistik rotadan çıkmak isteyenler için İstanbul’da gezilecek en iyi yerler arasında yer alıyor. Gezi öncesi Instagram’da “Balat’ın renkli evlerini” aratırsanız, buranın İstanbul’da fotoğraf çekilecek yerler arasında oldukça popüler olduğunu göreceksiniz.
15. Kariye Camii

Kariye Camii, Bizans mozaik sanatının en önemli örneklerini barındırmaktadır. 14. yüzyıldan kalma mozaikler hala çok iyi durumdadır ve yapının duvarlarını süslemektedir. İç ve dış koridorlarda İsa ve Meryem’in hayatını anlatan mozaikler bulunmaktadır.
Bizans döneminin Chora Kilisesi, Osmanlı döneminde camiye çevrildi ve adı Kariye Camii olarak değiştirildi. Cumhuriyet döneminde yaklaşık 80 yıl müze olarak kalan yapı, 2020 yılında tekrar cami oldu.
Kariye Camii, sanat tarihi ile ilgilenenler için İstanbul’da gezilecek en önemli tarihi yerlerden biridir. Burada artık var olmayan bir medeniyetin son izlerini görebilirsiniz.
16. Eyüp Camii

Eyüp Camii, Hazreti Muhammed’in önemli sahabelerinden biri olan Ebu Eyyub el-Ensari’nin gömülü olduğuna inanılan yere inşa edilmiştir. İstanbul’un Osmanlılar tarafından fethinden sonra yaptırılan cami, İstanbul’un en eski camilerinden biridir.
Eyüp Camii, Osmanlı imparatorluk camilerine göre küçük olmasına rağmen mimarisi oldukça etkileyicidir. Bu cami, adandığı kişinin öneminden dolayı İstanbul’un en kutsal camisi olarak kabul edilir.
17. Pierre Loti Tepesi

Pierre Loti Tepesi, adını Osmanlı döneminde İstanbul’da yaşayan ve eserlerinde İstanbul’dan esinlenen bir Fransız şairden alıyor. Eyüp’ten teleferikle Pierre Loti Tepesi’ne çıkıp Haliç manzarasını fotoğraflayabilirsiniz.
Haliç, Antik Yunan döneminden beri İstanbul’un doğal limanı ve en önemli ticaret bölgesiydi. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde İpek Yolu’ndan gelen mallar gemilere yüklenerek bu limandan Avrupa’ya ihraç edilirdi.
18. Miniatürk

Miniatürk, Türkiye’deki tarihi yerlerin maketlerinin sergilendiği bir açık hava müzesidir. Özellikle çocukların ilgisini çeken bu müze, Haliç’in sonlandığı Sütlüce mevkiinde bulunuyor.
Miniatürk, Türkiye ve çevre ülkelerdeki Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin vitrinidir. Müzede ayrıca Anadolu’daki antik eserlerin rekonstrüksiyon modellerini de görebilirsiniz.
Antik çağın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı (Efes) ve Halikarnas Mozolesi (Bodrum) bunlara örnektir. Bu antik eserler artık var olmadığı için geçmişte nasıl gözüktüklerini buradaki modellerden öğrenebilirsiniz.
19. Rahmi Koç Müzesi

Rahmi Koç Müzesi, Haliç’in kuzey kanadında Hasköy Mahallesi’nde yer almaktadır. Müze, Türkiye’nin önde gelen iş adamlarından Rahmi Koç tarafından Türkiye’nin ilk sanayi müzesi olarak tasarlandı.
Müzede yer alan eski radyolar, tren maketleri, araba koleksiyonu ve denizaltı çocukların ilgisini çekiyor. Bu nedenle Rahmi Koç Müzesi, çocuklu aileler için İstanbul’da gezilecek en güzel yerler arasında yer alıyor.
20. Galata Kulesi

Galata Kulesi, bir geç dönem Bizans yapısıdır. Ancak Bizanslılar tarafından değil, şehirdeki İtalyan ticaret kolonisi olan Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir. İpek Yolu’nun mallarını Avrupa’ya taşıyan Cenevizliler, Haliç’in kuzey kıyısında Galata’da yaşıyorlardı.
Cenevizliler hem Bizans ve hem de Osmanlı dönemlerinde ticari ayrıcalıklara sahip bir koloniydi. Bu dönemlerde İstanbul’a birçok katkıları olmuştur. Bugün Galata semtinde birçok Ceneviz yapısını görebilirsiniz.
Galata Kulesi şehrin en önemli Latin yapısı olarak öne çıkıyor. Bugün müze olarak hizmet veren kuleden İstanbul’un muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz. Galata Kulesi, fotoğraf meraklıları için İstanbul’da gezilecek en güzel tarihi yerler arasındadır.
21. İstiklal Caddesi

İstiklal Caddesi, Taksim Meydanı ile Galata Kulesi arasında uzanan yaklaşık 1,5 kilometrelik bir yaya yoludur. Cadde üzerinde İstanbul’un en iyi kafeleri, sinemaları, kitapçıları ve restoranları bulunmaktadır.
İstiklal Caddesi üzerinde Madame Tussauds İstanbul gibi müzeler ve Aziz Antuan Kilisesi gibi tarihi yapılar bulunmaktadır. Ayrıca İstanbulluların gittiği en iyi Türk tatlıcıları ve yerel Türk restoranları da bu civarda bulunmaktadır.
22. Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı, 1850’li yıllardan itibaren Osmanlı padişahları tarafından kullanılmaya başlandı. Geleneksel Topkapı Sarayı’nın yerini alan saray, İstanbul Boğazı’nın en güzel yerinde bulunuyor.
Dolmabahçe Sarayı, Barok ve Neo-Klasik mimariyi Osmanlı mimarisiyle harmanlayan bir tarza sahiptir. Saray aynı zamanda İstanbul’un 19. yüzyılda geçirdiği mimari dönüşümün de simgesidir.
23. Ortaköy

Ortaköy, İstanbulluların hafta sonu vakit geçirmek için gittikleri popüler semtlerden biridir. Ortaköy Meydanı’ndan Boğaziçi Köprüsü’nün fotoğrafını çekebilir ve tarihi Ortaköy Camii’ni ziyaret edebilirsiniz.
Ortaköy, İstanbul’un en iyi kahvaltı mekanları arasında olan The House Cafe’ye de ev sahipliği yapmaktadır. Burada yapacağınız bir sabah kahvaltısının ardından Ortaköy’den Bebek’e doğru yürüyüşe çıkabilirsiniz.
Ortaköy semti, şehri İstanbulluların gözünden görmek için İstanbul’da ziyaret edilebilecek en iyi yerlerden biridir. Ortaköy’e gitmişken adı semt ile özdeşleşmiş olan kumpirin de tadına bakmayı unutmayın!
24. Bebek

Bebek, Boğaz’ın en güzel koylarından biri. İstanbul’da ünlülerin yaşadığı Bebek’te harika fotoğraflar çekebilir ve enfes Boğaz manzarasını izleyebilirsiniz.
Bebek ayrıca İstanbul’un en iyi balık restoranlarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Burada harika bir öğle yemeği yedikten sonra Rumeli Hisarı‘na yürüyüş yapabilirsiniz.
Rotayı daha da uzatmak isterseniz Emirgan Parkı’na kadar yürüyebilir ve şehrin en özgün müzelerinden biri olan Sakıp Sabancı Müzesi‘ni ziyaret edebilirsiniz.
25. Boğaz Turu

Boğaz Turu size İstanbul’un Avrupa ve Asya yakasındaki semtler ve tarihi eserler hakkında genel bilgi verecektir. İstanbul’da boğaz turuna çıkmadan şehrin size neler sunabileceğini kavramanız pek mümkün değil.
Boğaziçi kıyılarında gezinti yapmak için şehir hatları vapurlarını ya da özel tur şirketlerini tercih edebilirsiniz. Her ikisinden de İstanbul’da çekeceğiniz en güzel fotoğraflarla döneceğinizden emin olabilirsiniz.
26. Beylerbeyi

Beylerbeyi, Boğaz’ın Anadolu yakasının en güzel semtlerinden biridir. Burada 19. yüzyıldan kalma bir Osmanlı yapısı olan Beylerbeyi Sarayı‘nı gezebilir ve Villa Bosphorus’ta balık yiyebilirsiniz.
Beylerbeyi, İstanbul’un en eşsiz semtlerinden biri olan Kuzguncuk’a da oldukça yakın. Yemekten sonra Kuzguncuk’a yürüyüş yapabilir, Osmanlı döneminin en kozmopolit semti olan Kuzguncuk’u ziyaret edebilirsiniz.
27. Çengelköy

Çengelköy, geçmişte birçok ünlü TV dizisinin çekildiği şirin bir semttir. Özellikle İstanbullular arasında popüler olan bu semtte kahvaltı yapabilir, eski İstanbul’u keşfetmek için yürüyüşe çıkabilirsiniz.
Çengelköy’de İstanbul’un meşhur sokak lezzetlerinden biri olan kokoreçin en lezzetli örneklerini bulabilirsiniz. Ayrıca ünlü pastane Sütiş’te geleneksel Türk tatlılarını tadabilirsiniz.
28. Üsküdar

Üsküdar, Kadıköy ile birlikte Anadolu yakasının en popüler turizm merkezidir. Üsküdar sahilinde 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı yapısı olan Mihrimah Sultan Camii’ni ziyaret edebilirsiniz. Burası Sultan Süleyman’ın kızına ithaf edilmiş bir yapıdır.
Üsküdar, İstanbul’un en eski semtlerinden biridir ve “Kanaat Lokantası” gibi İstanbul’un ünlü Türk restoranlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Üsküdar’da yemek yedikten sonra Kız Kulesi’ne yürüyüş yapabilirsiniz. Bizans döneminden kalma kule, İstanbul’un simge yapılarından biridir.
29. Kadıköy

Kadıköy, hem turistler ve hem de yerel halk için Anadolu yakasının en popüler ilçesidir. Kadıköy Balık Pazarı, İstanbul sokak yemek turlarının en önemli durağıdır. Özellikle yabancı turistleri gezdiren birçok gurme turu, Eminönü’nü gezdikten sonra vapurla buraya geçiyor.
Kadıköy, İstanbul’un en iyi alışveriş yerleri arasında olan Bağdat Caddesi’ne sahiptir. 15 kilometrelik bu caddede İstanbul’un ünlü moda butikleri, İtalyan restoranları ve burgerciler yer alıyor.
Kadıköy, İstanbul’un en havalı semtlerinden biri olan Moda’ya da ev sahipliği yapıyor. Kadıköy Balık Pazarı’nı gezdikten sonra Bahariye Caddesi üzerinden Moda’ya yürüyebilir ve bu güzel yürüyüş rotasının keyfini çıkarabilirsiniz.
Kadıköy, İstanbul’un Anadolu yakasında gezilecek en iyi yerlerden biridir ve burayı ziyaret etmeden İstanbul geziniz tamamlanmış sayılmaz.
30. Adalar

Adalar, İstanbul’un kalabalığından ve gürültüsünden kaçmak isteyenler için harika bir alternatif. Prens Adaları’ndan en önemlileri Büyükada, Heybeliada ve Burgazada’dır. Adalar’da ayrıca İstanbul’un en iyi plajlarından bazılarını bulabilirsiniz.
Büyükada
Büyükada, Aya Yorgi Kilisesi gibi hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar tarafından ziyaret edilen tarihi bir esere ev sahipliği yapmaktadır. Üstelik yürüyüş yapmak veya bisiklete binmek için gerçekten çok güzel sokaklara sahiptir. Büyükada’nın geniş ve ferah caddelerinde yürüyebilir ve eski evlerin fotoğrafını çekebilirsiniz.
Heybeliada
Heybeliada ise birbirinden güzel kafe ve restoranların bulunduğu bir yer ve kesinlikle keyifli bir atmosfere sahip. Adanın tepesinde Heybeliada Ruhban Okulu bulunmaktadır. Okul bugün hizmet vermemektedir ancak yine de okulun ön bahçesini ziyaret edebilir ve Heybeliada manzarasını tepeden izleyebilirsiniz.
Burgazada
Burgazada aynı zamanda ünlü Türk şairi Sait Faik Abasıyanık‘ın evini de ziyaret edebileceğiniz eğlenceli bir adadır ve ev günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Büyükada’ya göre çok daha sakin olan Burgazada’nın sokaklarındaki tarihi evlerin arasında bol bol fotoğraf çekilebilir.
İstanbul Gezilecek Tarihi Yerler 2023 by Serhat Engül
Leave a Reply