Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul’un en turistik semtlerinden Sultanahmet’in kalbinde yer alıyor. Osmanlı döneminden günümüze kalan en eski yapılardan olan İbrahim Paşa Sarayı’nda faaliyet gösteren müze, bizlere tarih konusunda önemli ipuçları sunuyor.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde Türklerin ataları olan Selçuklular ve Osmanlılar ile ilgili birçok tarihi eser var. Ayrıca Halifelikler döneminden kalan birçok el yazması kitap ve obje de müzenin koleksiyonu içinde yer alıyor.
Bu yazıda müzeye ev sahipliği yapan İbrahim Paşa Sarayı’nın tarihi hakkında bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca Türk ve İslam Eserleri Müzesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri de not edilmiştir.
İbrahim Paşa Sarayı’nın Tarihi

İbrahim Paşa Sarayı’nın tarihi 16. yüzyıla kadar uzanıyor. Bir zamanlar Topkapi Sarayı‘ndan sonraki en görkemli yapı olan saray, Sadrazamlığa kadar yükselen Pargalı İbrahim Paşa ve onun eşi Hatice Sultan’a tahsis edilmişti.
İbrahim Paşa imparatorluğun devlet adamı yetiştiren kurumlarından Enderun’da öğrenim görmüştü. Topkapı Sarayı’nın 3. avlusunda bulunan Enderun o dönemin en yüksek mektebiydi.
Padişahların çocukları da sarayda yetiştiği için İbrahim ve gelecekte padişah olacak Şehzade Süleyman aynı ortamda yetiştiler.
Geniş bir vizyona sahip olan İbrahim, sarayda hızla yükseldi ve Süleyman’ın en yakın danışmanı oldu. Yavuz Sultan Selim‘in vefatından sonra tahta çıkan Sultan Süleyman, İbrahim Paşa’yı tüm saray işlerinden sorumlu bir makama (Hasodabaşı) getirdi.
Zamanla vezir rütbesine yükselen İbrahim Paşa, çok iyi bir strateji uzmanıydı ve Sultan Süleyman’ın erken dönemdeki başarılarında büyük pay sahibi oldu. Bu sayede Osmanlı İmparatorluğu‘nda padişahtan sonraki en önemli makama yükseldi ve “Sadrazam” oldu.
Osmanlı’da üst düzey bürokratların saraydan kadınlarla evlendirilmesi geleneği vardı. Bu teamüller doğrultusunda Sultan Süleyman’ın kızkardeşi Hatice Sultan ile Sadrazam İbrahim Paşa da evlendiler.
Çiftin düğünü Hipodrom’da yapılan şenliklerle kutlandı ve kendileri için inşa edilen saraya yerleştiler. Osmanlı’da padişahın haricinde birinin sarayda oturması pek görülmüş şey değildi. Ancak Sultan Süleyman, İbrahim Paşa ile olan dostluğu sebebiyle birçok katı kuralı esnetti.
Padişah ve Sadrazam, Avrupa’nın içlerine birçok askeri sefer düzenlediler. Bu seferlerin sonunda Macaristan toprakları fethedildi. Sonrasında ise İran’a sefere çıktılar.
Ancak her nasılsa Sultan Süleyman ile İbrahim Paşa arasındaki ilişki zamanla bozuldu. Dostluğun bozulmasında iki şey sebep gösterilmektedir:
Bunlardan biri İbrahim Paşa’nın sonsuz yetkilerle donandığı için kendini padişah gibi görmeye başlamasıdır. İkincisi ise Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan’ın İbrahim Paşa’yı sevmemesi ve onu bir tehdit olarak görmesidir.
Sonuçta Pargalı İbrahim Paşa beklenmedik bir şekilde ihanetle suçlanmış ve idam edilmiştir. Kendisinin adıyla anılan saray ise diğer sadrazamlar tarafından kullanılmıştır.
Cumhuriyet döneminde restore edilen saray, günümüzde Sultanahmet semtinin tam kalbinde “Türk ve İslam Eserleri Müzesi” olarak hizmet veriyor.
Müzede Görülecek Eserler

Müzede görülecek eserler arasında Emevi, Abbasi, Fatımi ve Memlük Halifeliklerinden kalma eserler bulunur. Buna ek olarak Türklerin atalarından Selçuklular ve Osmanlılar ile ilgili eserler de vardır.
Müzenin en ilgi çekici bölümü Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalan el yapımı halıların sergilendiği bölümdür. Burada dünayca ünlü Türk yörük halılarını görebileceğiniz gibi, Osmanlı döneminden kalma Anadolu halılarını da görebilirsiniz.
Selçuklu Devleti, Türklerin Orta Asya’dan batıya göç ettikten sonra kurdukları ilk devletti. Bu dönemde göçebe hayatın gelenekleri halen devam ediyordu.
Anadolu’ya yerleşen Türkler, zamanla burada yaşayan halkların kültürü ile kendi geleneklerini bir potada eritti ve ortaya yeni bir sanat anlayışı çıktı. Bu sebeple erken dönemde üretilen halılar ile Osmanlı dönemine ait imparatorluk halılarının desenleri farklıdır.
Müzede ayrıca İslam Devletleri’ne ait birçok el yazması kitap bulunur. Bunun yanında birçok pişmiş toprak, cam, seramik ve metal eşya da vardır. Asırlar öncesinden kalan bu eşyalar size zamanda bir yolculuk vaat eder.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi, tarihte İslam Devletleri’nin ve Türklerin geçirdiği kültürel değişimler ile ilgili ipuçları sunar. Bu zengin koleksiyonu görmek tarihe meraklı olanlar için eşsiz bir deneyimdir.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi Giriş Ücreti 2022
Türk ve İslam Eserleri Müzesi giriş ücreti 2022 yılında 60 Türk Lirası’dır. 8 yaşın altındaki çocuklar için giriş ücretsizdir. Müzeye girişte Müzekart geçerlidir.
Eğer Sultanahmet’e geldiğinizde müzekartınız yoksa ve almak isterseniz buradan almanızı tavsiye ederim. Çünkü bölgede müzekart satılan diğer bir yer olan Topkapı Sarayı’nda uzun kuyruklar oluşmaktadır. Bu müzenin gişesi ise genelde sakindir.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi Ziyaret Saatleri 2022
Türk ve İslam Eserleri Müzesi ziyaret saatleri sabah 09:00 ile akşam 17:30 saatleri arasındadır. Gişede bilet satışı 16:30’da sonlanmaktadır. Müze haftanın her günü ziyarete açıktır.
İstanbul’daki müzelerin giriş saatlerinde etkinliklere ve tadilatlara bağlı olarak değişiklik olabilir. Müzeye gitmeden önce Türk İslam Eserleri Müzesi’nin resmi internet sitesini ziyaret edip, son durumu gözden geçirmenizi öneririm.
Müzeye Nasıl Gidilir?
Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Sultanahmet‘te konumlanır. Müze, Sultanahmet Camii ve dikilitaşların bulunduğu Hipodrom Meydanı ile komşudur.
Müzeye toplu ulaşım ile gelmek isterseniz tramvayı kullanabilirsiniz. Sultanahmet Tramvay Durağı’nda tramvaydan indikten sonra yalnızca 5 dakika içinde müzenin giriş kapısına kadar gelebilirsiniz.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde yaşadığınız deneyimi taçlandırmak için Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii ve İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi gibi yerleri de gezebilirsiniz. Bu müzeler de yine Sultanahmet’te konumlanır ve müzede edineceğiniz bilgileri tamamlayıcı özellikler içerir.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi Hakkında Bilgi by Serhat Engül
Leave a Reply