Panorama 1453 Tarih Müzesi bizlere Osmanlı tarihi ve İstanbul’un fethi ile ilgili önemli ipuçları sunuyor. Hepimizin bildiği gibi Orta Çağ’ın en önemli kenti olan İstanbul (Konstantinopolis), fethedildikten sonra Osmanlı’nın başkenti oldu ve 470 yıl boyunca da öyle kaldı.
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu‘nun yükseliş yıllarında fethedildi. Ancak imparatorluğun 1299’da kurulduğunu göz önüne alırsak, bu aşamaya kolay gelinmedi.
Bu yazıda sizlere Panorama 1453 Tarih Müzesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri ile ilgili bilgiler sunacağım. Ancak müzede göreceğimiz eserleri daha iyi anlamamız için, Osmanlı’nın kuruluş yıllarından başlayan bir tarih özeti paylaşmak isterim.
İçerik Listesi
Osmanlı’nın Tarihteki Başkentleri
Osmanlı Beyliği, 1300’lü yıllarda güçlenmeye başladı. Bu dönemde sürekli Batı’ya doğru seferler yapan Osmanlılar, yıkılmaya yüz tutmuş olan Bizans İmparatorluğu‘nun en önemli şehirlerini ele geçirdiler.
Önce Bursa ve İznik gibi Hristiyanlık tarihinde önemi olan şehirler fethedildi. İlk başkent olan Bursa, Osmanlı mimarisinin de gelişmeye başladığı yer oldu.
Bursa gibi önemli bir şehri alan Osmanlı, burayı hemen başkent ilan etti ve imar işlerine girişti. Bursa’nın tarihimizdeki en büyük önemi, Osmanlı’nın bir beylikten, bir devlete geçiş sürecine şahitlik etmiş olmasıdır. Zira Osmanlı’nın, Selçuklu Devleti’nden miras aldığı Orta Asya kökenli mimariyi terk edip, kendine has eserler ortaya koymaya başladığı ilk yer burasıdır.
Bursa’dan sonra alınan en önemli şehir ise tarihte “Adrianople” olarak bilinen Edirne idi. Osmanlılar bu şehri, Bursa şehrinden daha stratejik bir konumda olarak kabul ettikleri için, başkenti de buraya taşıdılar.
Balkanlarda yayılmaya başlayan Osmanlı için Edirne, seferleri yönetmek için harika bir merkez konumundaydı. Osmanlı’nın Viyana kuşatmasına kadar devam eden Avrupa’da yayılma politikasının temelleri, daha Sultan I. Murad (Hüdavendigar) döneminde atılmıştı.
Osmanlı, İstanbul’un fethini belki Yıldırım Bayezid döneminde gerçekleştirebilirdi. Ancak gerekli şartlar henüz oluşmadığı için, başarılı olamadılar. Zira İstanbul Boğazı’ndaki Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı Rumeli Hisarı’ndan önce Yıldırım Bayezid’in yaptırdığı Anadolu Hisarı vardır. Lakin Yıldırım Bayezid, Moğol emiri Timur ile savaşa tutuşup kaybettiği için, bu işe tam olarak yoğunlaşma şansı olmadı.
Nihayetinde Osmanlı’nın 7. Padişahı olan Fatih Sultan Mehmet döneminde, Osmanlı’nın her taraftan kuşatmış olduğu Konstantinopolis şehri ele geçirildi. Köklü bir geçmişe sahip olan İstanbul, iki açıdan önem arz ediyordu:
Birincisi Karadeniz’i açık denizlere bağlayan tek geçitti. İkincisi ise Asya’dan gelen İpek Yolu ve Baharat Yolu’nun kıymetli mallarının toplandığı liman şehriydi. Zira Avrupa’ya ihraç edilecek malların tamamı bu limanda toplanıyor ve Cenevizliler ile Venedikliler tarafından Avrupa’ya gemilerle taşınıyordu.
Osmanlı’nın bir devletten, imparatorluğa geçişini sağlayan İstanbul’un fethi, elbette tarihimizin en önemli olaylarından biridir. Panorama 1453 Tarih Müzesi, işte bu önemli tarihi olayı gözümüzde canlandırması vesilesiyle büyük önem taşır.
Panorama 1453 Tarih Müzesi Eserleri
Panorama 1453 Tarih Müzesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2009 yılında Topkapı Kültür Parkı’nın içinde inşa edildi.
Müzenin içindeki canlandırma resimlerinin, minyatürlerin ve gravürlerin yapılması yaklaşık sekiz yıl sürdü. Müzenin fikir babası ve kuratörü Hasim Vatandaş isimli bir sanatçıydı.
Panorama 1453 Müzesi temelde iki bölümden oluşuyor. Bunlardan birincisi size ön bilgi sunan Kalıcı Sergi iken ikincisi ise müzenin alametifarikası olan Panoramik Resim.
1. Kalıcı Sergi

Kalıcı Sergi bizlere İstanbul’un kuruluşundan itibaren olan tarihi olayları anlatır. Çeşitli canlandırma resimlerinin kullanıldığı bu panolar bizi İstanbul’un fethine kadar olan olaylar hakkında bilgilendirir.
Bu panolardan edindiğimiz bilgi bilgiler, bizi müzenin kalbi olan “Panoramik Resmi” görmeye hazırlar. Böylece panoramik resim kısmına geçtiğimizde bir filmin final sahnesini görüyormuş gibi hissedebiliriz.
2. Panoramik Resim

Panoramik Resim, müzenin en önemli eseridir. 2350 metrekarelik bir alanı kaplayan bu resim 38 metre çapındaki bir yarımküreye resmedilmiştir. Panorama 1453 müzesini eşsiz kılan şey de, bu resmin bize verdiği 3 boyutlu görüntü hissidir.
Dev resimde bin yıl boyunca aşılamamış olan Konstantinopolis Surları’nı görürüz. İstanbul Surları, 5. yüzyılda II. Theodosius zamanında inşa edilmişti ve dev toplar icat edilene kadar geçilemedi.
Doğu Roma (yani Bizans) başkenti olan Konstantinopolis, tarih boyunca Hunlar, Avarlar, Persler, Araplar ve Bulgarlar tarafından defalarca kuşatıldı. Ancak en kalabalık ordular bile bu surları aşamadılar.
Osmanlılar İstanbul’u fethetmeyi ilk olarak Yıldırım Bayezid döneminde denediler. Bu amaçla Anadolu Hisarı da inşa edilmişti. Sonrasında II. Murad döneminde bir kez daha denendi ama kuşatma bozulunca yine olmadı.
Nihayetinde Fatih Sultan Mehmet, büyükbabasının inşa ettiği hisarın karşısına Rumeli Hisarı’nı dikti ve Boğaz’ı geçilmez kıldı. Babasının kuşatmasını bozan Venedik ve Ceneviz donanmalarının önü kesilmişti. Dev topların da yardımı ile surlarda gedik açıldı ve Osmanlılar şehre girmeyi başardı.
Panorama 1453 Müzesi Giriş Ücreti 2022
Panorama 1453 Tarih Müzesi giriş ücreti 2022 yılında 20 Türk Lirası’dır. Öğrenci, öğretmen ve askeri personel için indirimli bilet fiyatı ise 10 TL‘dir. Yurt dışından gelen yabancı turistlerden ise kişi başı 50 TL tahsil edilir.
Nakit ödeme yaparak bilet alabileceğiniz müze gişesinde, döviz ile ödeme kabul edilmiyor. Eğer müzeye yanınızda yabancı bir misafiriniz ile giderseniz (veya onu yönlendirirseniz) bu detayı aklınızda bulundurmanızda fayda var.
Helikopter simulasyon turları ayrıca ücretlendiriliyor ve bu aktiviteye katılmak isteyen öğrenci gruplarına, aynı biletlerde olduğu gibi indirim uygulanıyor.
Panorama 1453 Müzesi Ziyaret Saatleri 2022
Panorama 1453 Tarih Müzesi ziyaret saatleri sabah 08:00 ile akşam 17:00 saatleri arasındadır. Müze hafta sonları da dahil her gün ziyarete açıktır.
İstanbul’daki müzelerin giriş saatlerinde etkinliklere ve tadilatlara bağlı olarak değişiklik olabilir. Müzeye gitmeden önce müzenin resmi internet sitesini ziyaret edip, son durumu gözden geçirmenizi öneririm.
Müzeye Nasıl Gidilir?
Panorama 1453 Tarih Müzesi, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Zeytinburnu ilçesinde konumlanıyor. Merkez Efendi Mahallesi’ne bağlı bulunan Topkapı Kültür Parkı’nın içinde yer alan Panorama 1453 Tarih Müzesi’ne, Topkapı’ya giden toplu taşıma araçlarıyla kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Panorama 1453 Tarih Müzesi’ne gitmek için T1 Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı’nı kullanabilir ve Topkapı Durağı‘nda inerek müzeye yürüyebilirsiniz.
Otobüsle gitmek isterseniz, Topkapı istikametine kalkan otobüslere binebilirsiniz. Metrobüsle ulaşım sağlamak isterseniz, Topkapı durağında indikten sonra parkın içinden geçerek Panorama 1453 Fetih Müzesi’ne ulaşabilirsiniz.
Panorama 1453 Tarih Müzesi Hakkında Bilgi by Serhat Engül
Leave a Reply