Ortaköy, Boğaz’ın kıyısındaki en güzel semtlerden biridir. İstanbullular hafta sonları fotoğraf çekmek ve güzel vakit geçirmek için Ortaköy Meydanı’na giderler. Her İstanbullu’nun arkasında Ortaköy Camii ve Boğaz Köprüsü’nün olduğu klasik bir Ortaköy fotoğrafı vardır.
Bence önce Ortaköy’de güzel bir kahvaltı yapıp ardından Bebek’e doğru yürüyüşe çıkmak İstanbul’da yapılacak en güzel şeylerden biri. Örneğin deniz manzaralı The House Cafe’de dengeli bir Türk kahvaltısı bulabilirsiniz. Ardından Bebek’teki harika kafelerden birinde kahve içerek devam edebilirsiniz.
Ortaköy’e öğlen saatlerinde gelirseniz meydanda fotoğraf çektirebilir, 19. yüzyıldan kalma tablo gibi Ortaköy Camii’ni ziyaret edebilir ve atıştırmalık olarak kumpir yiyebilirsiniz. İstanbul’un sokak lezzetlerinden biri olan kumpir, Ortaköy ile özdeşleşmiştir.
İçerik Listesi
Ortaköy’de Gezilecek Yerler 2023

Ortaköy’de gezilecek yerler arasında birbirine çok yakın olan cami, kilise ve sinagoglar vardır. Ortaköy Meydanı, İstanbul’un en güzel Boğaz manzarasını sunduğu için harika instagram fotoğrafları da çekebilirsiniz.
Ortaköy, İstanbul’un en büyük iki ilçesi olan Beşiktaş ve Sarıyer arasında, Boğaz kıyısında yer almaktadır. Bu nedenle Ortaköy çevresinde alışveriş yerleri, müzeler, lüks oteller ve şık restoranlar bulunmaktadır.
1. Çırağan Sarayı

Çırağan Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu‘nun son döneminde Boğaziçi kıyılarında inşa edilen saraylardan biridir. 1860’larda inşa edilen Çırağan Sarayı, İstanbul’un ünlü müzesi Dolmabahçe Sarayı ile çağdaştır.
Çırağan Sarayı günümüzde Çırağan Palace Kempinski adıyla otel olarak hizmet vermektedir. Çırağan Sarayı yerli ve yabancı birçok ünlünün düğün organizasyonlarına da ev sahipliği yapmaktadır.
Çırağan Sarayı sadece otel misafirlerine açıktır. Ancak Ortaköy’deyken bu otelin avlusunda bir kahve içip saray manzarasını dışarıdan fotoğraflamak güzel bir deneyim olacaktır.
2. Ortaköy Meydanı

Ortaköy Meydanı, gün boyunca insanlarla ve güvercinlerle dolu, neşeli bir yerdir. Burada günün her saatinde onlarca kişinin selfie çektiğini görebilirsiniz. Ayrıca meydanın her köşesinde el işi ürünlerin satıldığı tezgahlar bulunur.
Ortaköy Meydanı’nda hem Ortaköy Camii’ni hem de Boğaziçi Köprüsü’nü arka plana alarak fotoğraf çektirmek adettendir. Böylece İstanbul’da kartpostal kadar güzel bir hatıra fotoğrafınız olabilir.
3. Ortaköy Camii

Ortaköy Camii, son dönem Osmanlı camilerinin en ünlüsüdür. Bu cami, barok ve neo-klasik Avrupa mimarisi ile Osmanlı geleneksel mimarisinin harika bir karışımıdır.
Ortaköy Camii, 19. yüzyılda birkaç kuşak boyunca saray mimarlığı yapan Balyan ailesi tarafından inşa edilmiştir. İstanbul Boğazı kıyısındaki Dolmabahçe, Çırağan ve Beylerbeyi saraylarını da Balyan ailesi tasarlamıştır.
Balyan ailesi mimarlarının en belirgin özelliği Fransa’da eğitim görmüş olmalarıydı. Böylece 1800’lerde Avrupa’da moda olan mimari akımları da İstanbul’a getirdiler. Bunlar arasında Neo-Klasik ve Barok üslupları ön plana çıkmaktadır.
4. Aya Fokas Kilisesi
Agios Fokas Ortodoks Kilisesi, Ortaköy’ün en özgün tarihi eserlerinden biridir. Ana caddeden Ortaköy’e doğru gelenler hemen bu kilisenin çan kulesini fark ederler. Kulenin yanındaki kapı ise kilisenin avlusuna açılır.
Kilise adını semtin Bizans dönemindeki adı olan Agios (Aziz) Fokas’tan alır. Orijinal kilisenin tarihinin de Bizans İmparatorluğu dönemine kadar uzandığına inanılıyor. Ancak mevcut yapı 1856 yılında yapılmıştır.
5. Etz Ahayim Sinagogu
Etz Ahayim Sinagogu, Neve Şalom (Galata semtinde) ve Ahrida (Balat ilçesinde) ile birlikte İstanbul’un en önemli üç sinagogundan biridir. Köklü bir geçmişe sahip olan sinagogun adı “Hayat Ağacı” anlamına gelmektedir.
Sinagogun tarihinin 1400’lü yıllara kadar dayandığına inanılmaktadır. Ancak, yangınlar nedeniyle birkaç kez hasar gördü ve yeniden inşa edildi. Günümüze ulaşan yapı 1941 yılına aittir.
6. Esma Sultan Yalısı

Esma Sultan Yalısı, 1800’lü yıllarda Osmanlı Padişahı Abdülaziz‘in kızı için yaptırılmıştır. Esma Sultan’a düğün hediyesi olarak verilen yapı, dönemin en görkemli evlerinden biri olmuştur.
Yapı 1920’lerde çıkan bir yangında yok olmuştur. Uzun süre depo olarak kullanılan ev, son olarak 1990’lı yıllarda The Marmara grubu tarafından satın alınarak restore edilmiş.
Ağır hasarlı yapının dış duvarları korundu ve içeriden camla kaplandı. Böylece muhteşem Boğaz manzarasına sahip ferah bir kapalı alan sağlanmış oldu. Bina günümüzde özel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.
7. Ortaköy’de Alışveriş

Ortaköy’de alışveriş genellikle meydanı çevreleyen sokak satıcılarından el işi kolye, bilezik ve yüzük almak anlamına gelir. İstanbul’un turistik çarşılarındaki seri üretim hediyelik eşyalar yerine buradaki özgün tasarımları tercih edebilirsiniz.
Bu semt bir meydan ve etrafını saran restoran ve kafelerden oluştuğu için büyük alışveriş merkezleri bulunmuyor. Ancak civardaki diğer alışveriş imkanları için Beşiktaştaki Alışveriş Yerleri yazısını inceleyebilirsiniz. (bağlantı yakında eklenecektir)
8. Ortaköy Bebek yürüyüşü

Ortaköy’den Bebek’e yürümek, İstanbul’un en eğlenceli aktivitelerinden biridir. Bunun en büyük sebebi ise bu yürüyüş rotasının İstanbul Boğazı kıyılarında en güzel manzaraları sunmasıdır.
Hafta sonları iki semt arasında yürüyüş ya da koşu yapan birçok İstanbullu görebilirsiniz. Yerel halk, özellikle havanın yürüyüşe uygun olduğu ilkbahar ve sonbahar aylarında buraya akın eder.
Bebek, İstanbul’da birçok şarkıcı, yazar ve televizyon yıldızının yaşadığı semt olduğu için bu rotada Türk ünlülerle tanışmak mümkün. Türk dizilerinin izlendiği ülkelerden birinden geliyorsanız bu tüyo ilginizi çekebilir.
Ortaköy Cafe ve Restoranları
Ortaköy kafe ve restoranları size muhteşem Boğaz manzarası sunuyor. Listedeki ilk üç mekan, semtin lüks restoranları. Son iki başlıkta ise semte günübirlik gelenlerin İstanbul’un sokak lezzetlerini tatmak için tercih ettiği iki seçeneği görebilirsiniz.
1. The House Cafe

The House Cafe, Ortaköy’de deniz kıyısında yer alan bir restorandır. Oldukça şık ve modern bir konsepte sahip olan restoran, İstanbul’un en iyi kahvaltı mekanları arasında yer almaktadır.
The House Cafe’deki Türk kahvaltısı, sıcak ve soğuk yiyeceklerin çok dengeli bir karışımından oluşuyor. Boğaz manzarası eşliğinde kahvaltı İstanbul’da çok popüler bir aktivite olduğu için burada İstanbulluları bolca görebilirsiniz.
Dip not olarak, yukarıdaki fotoğraf çekildiğinde çay henüz gelmemişti. Ancak Türk çayı elbette ki bu kahvaltı sofrasının vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu tarz kahvaltılar ile sınırsız çay servis edildiği için insanın yedikçe yiyesi gelir!
2. Feriye Sarayları

Feriye Sarayları, Osmanlı döneminde hanedan mensupları için yan yana inşa edilmiş yalı evleridir. Günümüzde bu yapıların bir kısmı eğitim kurumları tarafından, bir kısmı ise turizm firmaları tarafından kullanılmaktadır.
Feriye, adını bu saraydan alan bir lokantalar grubu. Bunların arasında Lokanta Feriye, deniz manzarası eşliğinde harika yöresel Türk yemekleri sunan bir mekandır. Yanında SeaSalt adında bir balık lokantası var.
Ayrıca Voi Coffee Company adında yeni nesil bir kahve dükkanı da var. Ve son olarak Kult Palace adında harika kokteylleriyle ünlü bir bar var. Ancak, İstanbul’da yeme içme yerleri çok hızlı açılıp kapandığı için bu yazdıklarım kısa zamanda güncelliğini kaybedebilir.
3. Tuğra Restaurant

Tuğra Restaurant, Çırağan Palace Kempinski’de uzun yıllardır hizmet veren bir Türk restoranıdır. İstanbul’un Boğaz’daki en iyi oteli olan Çırağan Palace’ta bir akşam yemeği çoğu İstanbullu için özel bir şeydir.
Bu yazıyı güncellediğimde Tuğra Restaurant ile ilgili son yorumları inceledim ve Türklerin doğum günü, yıldönümleri gibi özel günlerde burayı tercih ettiğini fark ettim. Gördüğüm kadarıyla restoran şefleri özel yemekleriyle İstanbulluları kendine hayran bırakmış durumda.
4. Ortaköy Kumpircileri

Ortaköy kumpircileri, neredeyse sahil kıyısından ana caddeye kadar sıralanmıştır. İlçede kumpir satan dükkânların bu kadar çok olmasının nedeni, Ortaköy’ün bu özelliği ile bilinmesidir.
İstanbul’da bazı sokak yemekleri tek bir semtle özdeşleşmiştir. Örneğin Eminönü’nde Balık Ekmek, Karaköy’de Baklava (Güllüoğlu), Taksim’de Islak Hamburger ve Ortaköy’de Kumpir vardır.
5. Ortaköy Waffle

Ortaköy Waffle civardaki sokak yemeği satıcılarından biridir. Ancak adından da anlaşılacağı gibi bu dükkan waffle spesiyaliteleriyle ünlüdür. Geleneksel kumpircilerin yanında bir tatlıcı olarak ekstra kalori edinmenize yardımcı olmaktadır.
Bu dükkan sayesinde İstanbullular Ortaköy’ü kumpir gibi waffle ile özdeşleştirmeye başladılar. Özellikle gençler arasında oldukça popüler olan bu sokak yemeğini siz de tadabilirsiniz.
Son Söz

Ortaköy, İstanbulluların sevdikleriyle birlikte ziyaret ettikleri neşeli bir yerdir. Bir bahar günü Ortaköy Meydanı’nda koşan mutlu çocukları ve gülümseyen çiftleri görebilirsiniz.
Doğal güzelliklerle çevrili bu serin semti gezmek, İstanbul’da yapılması gerekenler arasında yer alıyor. İstanbul’un en iyi fotoğraf noktalarını listeleyen gezi yazılarının hemen hepsinde de Ortaköy’ü görebilirsiniz.
Ortaköy’den Bebek’e doğru yola çıkarsanız yol üzerinde Reina gibi İstanbul’un en iyi gece kulüplerini görebilirsiniz. Bebek’in ötesinde Rumeli Hisarı gibi Osmanlı döneminden kalma tarihi yapılar da var.
Ortaköy’den daha kuzeye Sarıyer semtine giderseniz Sakıp Sabancı Müzesi ve Sadberk Hanım Müzesi gibi İstanbul’un ünlü müzelerini ziyaret edebilirsiniz.
Öte yandan Ortaköy’den güneye doğru gidildiğinde İstanbul’un en işlek semtlerinden biri olan Beşiktaş var. Beşiktaş’ta İstanbul Deniz Müzesi ve Beşiktaş Balık Pazarı gibi yerleri bulabilirsiniz.
Ortaköy Gezilecek Yerler by Serhat Engül
Leave a Reply