Moka Pot ile evde kahve yapmaya 2014 yılında başlamıştım. Aradan birkaç yıl geçince yazıyı düzenledim ve tecrübelerimi ekledim. Ancak öğrenmenin sonu olmadığı için 2022 yılında yazıyı yeniden güncellemeye karar verdim.
Yazının akışını bozmamak için önceden yazdıklarımı tamamen değiştirmedim. Ancak güncelleme isteyen yerlere bazı eklemeler yaptım. Faydalı olacağını umarak yıllar önce kaleme aldığım orijinal girişiyle yazımıza başlayalım:
Birkaç yıl öncesine kadar Türkiye’de kahve deyince akla yalnızca Türk Kahvesi ve hazır kahveler (Nescafe v.b.) gelirdi. Son yıllarda dünyanın meşhur kahve zincirlerinin art arda her köşede açılması ile çekirdekten taze çekilmiş kahvenin tadını aldık ve müptelası olduk.
Coffee Nero, Sturbucks, Caribou Coffee gibi yabancı kahve zincirlerinde, dünyanın herhangi bir yerindeki şubesinde hazırlanan standart kahveyi bulmak mümkün. Bu da kahve tiryakilerini, o markanın kalıcı müşterisi yapan bir etken.
Ancak her canımız kahve çektiğinde bir kahve dükkânından kahve almak, bütçemize ağır hasarlar verebilir! O yüzden evde benzer kalitede kahve hazırlamanın bir yolunu bulmakta fayda var. İşte bu noktada Moka Pot tam anlamıyla hızır gibi yetişiyor.
İçerik Listesi
Kahve Makinesi ve Moka Pot

Piyasada kapsül ile kahve hazırlayan pratik kahve makineleri var. Kahvenin toz halinde içinde bulunduğu kapsüller, yüksek basınçta su ve süt ile karıştırılıp, kahve hazırlanıyor. Bu hesaplı kahve makineleri Tchibo’dan edinilebilir.
İkinci bir seçenek de Nescafe kahve makineleri… Bu makinelerden de hazır kahve tadında ürün alınabiliyor. Nescafe tiryakileri için oldukça pratik bir çözüm.
Kahveyi çekirdekten çekip, barista elinden çıkmış gibi kahve hazırlayan makineler ise el yakıyor. Yüksek kalite bir kahve makinesi 1500 ila 2000 Dolar’dan aşağı değil.
Lezzetten ödün vermeyerek, ancak üst düzey bir kahve makinesinden alabileceğiniz verimi Moka Pot’tan almak mümkün. Ancak bunun için başlangıçta 200 Dolar civarında bir yatırım yapmanız gerekecek. Orta düzey bir kahve öğütücü, Bialetti Moka Pot ve Tchibo ev tipi süt köpürtücü üçlüsü işinizi görecektir.
Not: Yazıyı ilk kaleme aldığımda 600 TL civarında bir yatırım yapmanız gerekecek diye not etmişim. Ancak şimdi 2022 yılında aynı ekipmanların toplamda 2000 TL civarına geldiğini görüyorum. Enflasyon benim yazı güncelleme hızımın çok ötesinde olduğu için “200 Dolar” diye not edip sorumluluktan kurtulmak istedim. 🙂
Moka Pot Nasıl Kullanılır?

Moka pot kabaca üç parçadan oluşuyor. En alttaki hazneye koyulan su, ateşin oluşturduğu basınçla çekilmiş kahveye nüfuz ediyor ve üstteki kaba kahve olarak doluyor. Oldukça basit bir prensiple çalışan bu alet, ocakta unutursanız oldukça tehlikeli olabilir. Bu yüzden hazırlarken başında durmakta fayda var. Zaten kahve birkaç dakika içinde hazır oluyor.
Moka Pot Kahve Nasıl Hazırlanır?
Öncelikle en alttaki su haznesini emniyet sübabına kadar soğuk suyla doldurmanız gerekiyor. Ortadaki filtre kısmına tercihen taze çekilmiş kahve ekleniyor ve aygıtın üst kısmı (çaydanlık diyelim) sıkıca kapatılıyor.
Yaklaşık 4-5 dakika ocakta durduktan sonra alt kısımdaki su basıncın etkisi ile filtredeki kahveden geçerek, çaydanlık kısmına doluyor. İşte taptaze ve leziz kahveniz hazır.
Moka Pot’a aynı zamanda Espresso Cezvesi de deniyor. Ancak tam anlamıyla yoğun kıvamlı bir espresso elde ettiğimiz söylenemez. Benim tecrübe ettiğim kadarıyla Espresso ile Americano arasında bir şey oluyor. Bu sebeple, Moka Pot’tan elde ettiğiniz baz kahveye az miktarda sıcak su eklerseniz Americano, sıcak süt eklerseniz Latte oluyor.
Süte ek olarak, “Caramel topping” olarak bilinen hazır karamel de eklerseniz Caramel Macchiato benzeri bir şeyler elde edebiliyorsunuz. Karameli evde yapmak da mümkün. En lezzetli ve sağlıklı versiyonu da zaten evde yapılan oluyor.
Süt köpürtme makineniz varsa, moka cezvesinden çıkan kahveye köpüklü süt ekleyerek, Cappuccino da hazırlayabilirsiniz. Şahsen benim evde Moka Pot ile hazırladığım kahveden elde ettiğim en lezzetli ürün Cappuccino oluyor.
Caffe Nero’nun Cappuccino ürününü çok lezzetli buluyorum. Onu rehber alarak aynı tarzda bir kahve fincanı edindim. Süt köpürtücü ve taze öğütülmüş kahve ile birlikte, Nero’nun tadına yakın bir şey elde ediyorum.
Günde 2-3 Cappuccino içen biri olarak, kahvemi hazır satın almak zorunda olmadığıma şükrediyorum. Zira şu günlerde İstanbul’da bir fincan kahvenin bedeli 15 lirayı geçti geçecek.
Moka Pot İçin Çekirdek Kahve

Moka Pot için kahve çekirdeği seçme konusu tamamen kişisel bir şey. Eğer sert kahve seviyorsanız Sturbucks’tan Sumatra veya Espresso Dark Roast isimli kahveleri alabilirsiniz.
Espresso Dark Roast aslında Sturbucks kahvelerinin standart kahve çekirdeğidir. Bundan alırsanız baz kahveniz zehir gibi acı olur. Ancak sert kahve sevenler için harika bir seçenektir.
Sturbucks’ta ısmarladığınız kahve, üst satırlarda bahsettiğim bu sert çekirdekten yapılıyor. Üstüne o kadar süt eklendiği halde, halen kahve tadı alabilmeniz de bu sayede mümkün oluyor.
Şayet kasadaki arkadaş size “Yumuşak içimli olsun mu?” veya “Origin çekirdek olsun mu?” diye sorarsa, o zaman bilin ki “Origin Espresso” isimli aromalı çekirdeklerden bir kahve sipariş vermiş oldunuz. Muhtemelen memnun kalacaksınız!
Benim gibi orta gövdeli ve aromalı kahve seviyorsanız, Guatemala, Columbia, Kenya, Etiyopya veya House Blend alabilirsiniz. Sturbucks’taki arkadaşlar siz isterseniz kahveyi çekip teslim ediyorlar. Ancak kahve öğütücü makineniz varsa, paketi hiç açmadan olduğu gibi satın alabilirsiniz.
Tchibo’nun çekirdek kahveleri de fena değil. Ancak Sturbucks çekirdekleri ile arasında ciddi bir lezzet farkı olduğunu da belirtmek gerek. Tchibo’dan African Blue, Guatemala Grande ve Brazil Mild çekirdeklerinden 100’er gram alıp test edebilir ve damak tadınıza uygun kahveyi bulabilirsiniz.
Kahve çekirdiklerini sırasıyla Tchibo, Sturbucks ve Nero’dan aldım. Bu üçünün arasında çekirdekleri en az kavuran ve lezzetini korumasını sağlayan nero idi. Ancak İstanbul’daki 3. dalga kahveciler, son zamanlarda bu konuda uluslararası zincirlere büyük fark attılar!
Kahve çekirdeklerini yakıp kömüre çeviren zincir kahveciler yerine, İstanbul’un Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Balat ve Kadıköy semtlerinde yoğunlaşan butik kahve dükkanlarını tercih edebilirsiniz.
İstanbul’da en iyi çekirdek kahve bence Montag (Kadıköy), Brew Coffeeworks (Eminönü, Karaköy, Balat) ve Pug Coffee (Kadıköy ve Maltepe) gibi kahvecilerde satılıyor. Kıvamında kavuruyorlar ve lezzetini korumasını sağlıyorlar. Aradaki fark inanılmaz. Ancak alırken moka pot için çektirmeyi unutmayın! Veya kendi kahve öğütücünüzü alırsanız buna da gerek kalmayacaktır.
Ev Tipi Kahve Öğütücü Tavsiyesi
Kahve dükkânlarından aldığınız çekirdek kahveleri orada çektirme ve kullanıma hazır halde bekletme şansınız var. Ancak kahve saklama kabı almanız gerekiyor. Kabınız ne kadar hava geçirmese de, içinden kahve aldıkça kahvenin tadı kaçacak ve bayatlayacak. Bu nedenle kahve öğütme makinesi almak bu işin en pratik çözümü…
Bu konuda De Longhi K79 ürünü biçilmiş kaftan diyebilirim. Hem fiyatı oldukça uygun, hem de piyasadaki diğer kahve öğütücüler gibi metal bıçaklı değil. Klasik değirmenler gibi ezerek öğütme yoluyla kahve çekiyor.
Tchibo’dan veya Sturbucks’tan aldığınız kahve çekirdeklerini bu değirmen ile çekerek tazecik kahve yapabilirsiniz. Kahve çekildiği anda mutfağı saran mükemmel kahve kokusu da ayrı bir keyif veriyor.
Önceden Tarihi Yarımada’daki Kurukahveci Mehmet Efendi’den taze çekilmiş Türk kahvesi aldığımda veyahut bir kahve dükkânına girdiğimde aldığım kokuyu, şimdi kendi mutfağımda tecrübe ediyorum. Zaten işin hem lezzetli, hem de sağlıklı yolu bu… Çekirdekten çekilen kahveyi içmek, elbette suda çözünen hazır kahve içmekten çok daha sağlıklı.
Kahve Çekirdekleri İle İlgili Notlar
Son günlerde basında çekirdek kahvenin kavrulma aşamasında ortaya kanserojen bir madde (Acrylamide) açığa çıktığına dair haberler yayınlandı. Bir kahve tiryakisi olarak bu konuyu yerli ve yabancı kaynaklardan araştırdım ve aynı maddenin birçok gıda maddesinde meydana geldiğini öğrendim.
Örneğin kavrulmuş fındık, patates kızartması ve hatta siyah zeytinde bile ortaya çıkıyormuş. Ancak kahve içenler için en büyük risk, suya karıştırılıp içilen hazır kahvelerde imiş. Özellikle süzülerek içilen V60 ve Moka Pot gibi kahve hazırlama yöntemlerinde risk çok düşük.
Moka Pot ile İlgili 2022 Güncellemesi
Moka Pot ile kahve yapmanın en sevdiğim özelliği kendi damak tadınıza uygun bir kıvam bulabilmeniz. Aldığınız kahve çekirdeklerini değiştirerek, veya hazırladığınız kahveye belli oranda su veya süt ekleyerek değişik tatlar alabiliyorsunuz.
Türk Kültüründe Kahve
Ben uzun zamandır kahvaltıda çay yerine kahve içiyorum. Sabah kalkar kalkmaz kahve içenler ile ilgili Ekşi Sözlük’te “özentilik” yakıştırması olduğunu görünce çok gülmüştüm. Kahvaltı’nın açılımının “kahve-altı” yani kahve dokunmasın diye önceden bir şeyler atıştırmak olduğunu bilmeyenler böyle yorumlar yapabiliyorlar.
Kahve aslında Türklerin hayatına 16. yüzyılda girdi. Osmanlı dönemi boyunca en çok tüketilen keyif içeceğiydi. Bazı padişahlar kahve müptelasıydı. Topkapı ve Dolmabahçe saraylarında İstanbul’da kahvenin ne kadar köklü bir tarihi olduğunu görebilirsiniz.
Çay ise hayatımıza Cumhuriyet döneminde girdi. Karadeniz’de çay yetiştirilmeye başlanmasıyla, hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu. Ben uzun bir dönem çaya çok düşkündüm. Ancak kahve hazırlamayı bir ritüel olarak gördüğüm için “kahve” benim için bir içecekten öteye geçti.
Moka Potun Temizlenmesi
Moka Pot konusuna dönecek olursak, kahve yaptıktan sonra potu temizlemek çok önemli. Zaten moka potu asla bulaşık makinesinde yıkamıyor veya bulaşık deterjanı ve sünger ile temizlemiyoruz. Yoksa üzerindeki kaplaması çıkıyor ve alüminyum sağlığımızı tehdit eder hale geliyor.
Moka pot ile kahve hazırladıktan bir saat kadar sonra potu durulayıp, kağıt havlu ile üzerindeki su damlacıklarını temizleyebilir ve kurumaya bırakabilirsiniz. Ben eskiden iki potumu da kullanır ve ertesi gün tekrar kahve yaparken temizlerdim.
Ancak fark ettim ki potun alt tarafındaki haznede kalan su, devamlı potu nemli tutuyor ve durulayıp hava almaya bırakmadığınız takdirde potun ömrü kısalıyor. Son aldığım potu hiç üşenmeden düzenli temizlediğim için bir yıldır hala yeni gibi duruyor.
Hangi Boyutta Moka Pot Almalıyım?
Bir de “Hangi boyutta Moka Pot almalıyım?” gibi sorular gelebiliyor. Moka Pot 2 Cup bence başlangıç için ideal bir seçim. Ben kahvaltıda 3 Cup olan potumu kullanıyor ve gün içinde yeniden kahve içmek istersem, 2 Cup ile kahve yapıyorum.
Uzun içimli kahve sevenler için 3 Cup ideal. Yanında bir şey yediğiniz zaman 3 Cup ile hazırladığınız kahve ancak yetiyor. Ancak sadece kahve içecekseniz 2 Cup da yeter. 1 Cup ise küçük bir Türk kahvesi fincanı kadar kahve veriyor ve bana kesinlikle yetmiyor.
Moka Pot Hakkında Bilgiler by Serhat Engül
Teşekkürler Serhat Bey! İhtiyacım olan tüm bilgileri tek sayfada buldum 🙂
Rica ederim. İşinize yaramasına sevindim. 🙂
Harika bir yazı olmuş.Butun gun arastirip bu kadar basit ama detayli bir yazi bulamamistim
Merhaba Gökhan. Güzel yorumun için teşekkürler. Birkaç senelik tecrübeyi yansıtan bir yazı. Sana faydalı olmasına sevindim.
Eline sağlık
Yorum için teşekkürler Ömer Bey.
Çok teşekkür ederim Serhat Bey. Merak ettiğim her konuya değinen bir yazı olmuş.
Merhaba Kenan Bey, yazıdaki bilgilerin size faydalı olmasına sevindim. Selamlar.
Merhabalar,
Bialetti’nin moka potları sanıyorum alüminyum ve paslanmaz çelik olarak ikiye ayrılmakta. Görüntüsüne aşina olduğumuz efsanevi alüminyum döküme karşın indüksiyon ocaklara uyumlu ve sağlık açısından güvenli tarafta olan paslanmaz çelik tasarım mevcut.
Ben otantik tarafta kalmak istiyorum. Alüminyum moka potların sağlığa etkisi konusunda ne düşünüyorsunuz?
Sevgilerle…
Merhaba Arda Bey,
Ben yaklaşık 7 yıldır Bialetti’nin alüminyum potlarını kullanıyorum. Daha önce bir süre IKEA’nın paslanmaz çelik potlarını kullanmıştım. Evde kahve yapmaya ilk başladığım dönemde alüminyum potlar piyasada pek bulunmuyordu. O yüzden çelik potu bir süre kullandım. Ancak şimdi alüminyum potları kullandıktan sonra çelik pota tekrar dönmem mümkün değil. Çünkü arada inanılmaz bir lezzet farkı var.
Sağlık konusuna gelince eminim ki çelik potlar daha güvenlidir. Ancak başta İtalya olmak üzere tüm dünyada Moka Pot kullanıcıları alüminyum potlar kullanıyorlar. Çok ciddi bir yan etkisi olsa bu kadar yaygın olmazdı diye düşünüyorum. Macaristan’da yaşayan bir arkadaşım, her evde alüminyum moka pot olduğunu söylüyor. Çünkü bu kadar ucuz maliyete bu kadar kaliteli kahve hazırlayabilmek için binlerce dolarlık kahve makineleri almanız gerek.
Ayrıca İtalyan dizilerinde ve hatta Amerikan dizilerinde ev sahnelerinde hep bu potları görüyorum. Amerika’yı tekrar keşfetmeye gerek yok. Bence alüminyum pot kullanmaya başlayın. Yalnız potlar karardıkça (nemden mutlaka zamanla kararıyor) potları değiştirerek önlem alabilirsiniz. Ben senede bir değiştiriyorum.
Saygı ve sevgiler, Serhat.
Hocam mükemmel bir yazı olmuş.. Gayet aydınlatıcı. Teşekkür ederim.
Merhaba Alper Bey, nazik yorumunuz için teşekkür ederim. Yazının size faydalı olmasına sevindim.