Miniatürk Müzesi, Türkiye’nin dört bir yanındaki tarihi eserleri bir arada bulabileceğiniz bir yer. Binlerce yıllık bir mirasa sahip olan Anadolu’da yaşamış medeniyetleri ve onlardan kalan tarihi eserleri burada görebilirsiniz.
Miniatürk’te Türkiye’deki tarihi eserlerin küçük modelleri var. Bu modeller çok detaylı olduğu için tarihi yapıların tüm özelliklerini incelemek mümkün. Büyük bir alana yayılan Miniatürk, özellikle çocukların çok keyifli zaman geçirmesini sağlıyor.
Miniatürk, Haliç kıyısına yakın bir semt olan Sütlüce’de konumlanıyor. Bu yazıda Miniatürk’te göreceğiniz eserler hakkında bilgi bulabilirsiniz. Buna ek olarak Miniatürk giriş ücreti ve ziyaret saatleri de not edilmiştir.
İçerik Listesi
Miniatürk’te Görülecek Eserler
Miniatürk’te görülecek eserler çok geniş bir tarihi kapsıyor. Brozn Çağı medeniyetlerinden başlayan bu tarihi miras, Roma ve Bizans imparatorlukları ile devam ediyor ve nihayet Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu‘na kadar uzanıyor.
Miniatürk 2013 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin girişimi ile hizmete açılmıştı. O dönemden beri milyonlarca insanın ziyaret ettiği müze, yabancıların da çok ilgisini çekiyor.
Bir turist rehberi olarak İstanbul’a gelen yabancılara bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelerini öneriyorum. Çünkü Türkiye’de tatil planlayan biri için buradaki eserleri görmek çok önemli. Anadolu tarihine aşina olmayanlar, Türkiye’de görülecek tarihi yerlerin çokluğunu görünce şaşırıyorlar.
1. Mimari Modeller

Mimari modeller, Türkiye’deki tarihi eserleri sembolize ediyor. Türklerin tarihteki mimari gelişimini miniklere öğretmek için özenle seçilen 134 mimari eserin, 1/25 oranında küçültülmüş maketleri yer alıyor. Bu sayede çocuklar eserlerin maketleriyle boy ölçüşebiliyor, onlara yukarıdan bakabilme imkânına sahip oldukları için de mimari yapılarını kolayca kavrayabiliyorlar.
‘Büyük Ülkenin Küçük Bir Modeli’ sloganıyla yola çıkan 60 bin metrekare üzerine kurulu Miniatürk’ün dörtte birini maketlerin yer aldığı alan oluşturuyor. Anadolu topraklarında yer alan kervansaraylar, külliyeler, medreseler, köprüler, garlar, iskeleler, kaleler, türbeler, camiler, kiliseler, sinagoglar, saraylar, anıtlar ve heykellerin maketlerini görme şansını bulabilirsiniz.
2. Etkinlik Alanı

Etkinlik alanı, modelleri incelemekten yorulanlar için birçok eğlenceli aktivite içeriyor. Zira Miniatürk’te Panorama Zafer Müzesi, açık hava gösteri alanı, çocuklar için oyun parkı, feribot, kumandalı tekne, gezi treni, masal anlatan ağaç, olimpiyat stadı ve 4 büyüklerin şovları, satranç ve labirent alanı bulunuyor.Ayrıca Miniatürk’te Türkiye-İstanbul Simulasyon Helikopter Turu da yapabilirsiniz.
3. Antik Eserler

Antik Eserler, müzedeki mimari modeller arasında özel bir parantez açılması gereken bir bölüm. Çünkü burada Anadolu’da inşa edilip, dünya tarihine iz bırakmış olan tarihi yapılar var. Bu yapılar günümüzde ya tamamen yok olmuş, ya da harabe halindeler. Bu sebeple bu muhteşem yapıların mimarisini modellerden öğrenebiliyoruz.
Ziyaretçiler müzede Efes’teki Artemis Tapınağı’nın canlandırmasını görebilirler. 2500 yıllık tarihi ile öne çıkan bu yapı, antik dünyanın 7 harikasından biriydi. Bunun yanısıra Bodrum’da bulunan Halikarnas Mozolesi’nin de bir modellemesi var. Bu iki yapı, antik çağın en seçkin mimari eserleri arasındaydı.
4. Mini Stadyum

Eğlence alanında yer alan Mini Stadyum maketi, 53 bin seyirci kapasiteli özel localara sahip modern ve interaktif bir stad. Mini Stadyum maketinde takımların kumbarasına para atıldığında, stadın ışıkları yanıyor; takımın marşı çalıyor, bayrağı ekranda dalgalanıyor ve futbolcuları sahaya çıkıp seremoniye katılıyor. Marşın bitiminde seremoni sona eriyor ve futbolcular tekrar soyunma odasına geri dönüyor.
5. Miniatürk Gezi Treni

Miniatürk gezi treni 20 çocuk ve yetişkini taşıyacak kapasiteye sahip. Müzenin içinde turlayan tren, hem çocuklara güzel anlar yaşatıyor ve hem de sizi gitmek istediğiniz bölüme hızlı bir şekilde ulaştırıyor.
Bunlara ek olarak müzedeki Masal Ağacı ise çocuklara 6 farklı masal anlatıyor. Ayrıca Flyride Helikopter Turu Simülasyonu ile rüzgâr, yağmur, kar, dokunma gibi gerçekçi efektlerle zenginleştirilmiş 3 boyutlu İstanbul turu da yapabilirsiniz.
Elektronik Bilgi Sistemi
Sesli rehberlik sisteminin ilk kez uygulandığı Miniatürk’te elektronik bilgi sistemi, eserlerle ilgili Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Arapça, Farsça, Japonca ve İspanyolca olmak üzere dokuz farklı dilde bilgi veriyor.
Miniatürk Giriş Ücreti 2023
Miniatürk giriş ücreti 2023 yılında 60 Türk Lirası‘dır. Öğrenci, öğretmen, polis ve askeri personel için indirimli bilet fiyatı 30 TL‘dir. Yabancı turistler için Miniatürk giriş fiyatı 200 TL‘dir. Girişte müzekart geçerli değildir. Bilet fiyatlarına ilişkin bilgiler en son 3 Haziran 2023 tarihinde güncellenmiştir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin işlettiği müzelerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı‘nın bir ürünü olan müzekart geçmez. İBB’ye bağlı olan müzeler sırasıyla Yerebatan Sarnıcı, Şerefiye Sarnıcı, Panorama 1453 Müzesi ve Tekfur Sarayı Çini Müzesi‘dir.
Miniatürk Ziyaret Saatleri 2023
Miniatürk ziyaret saatleri sabah 09:00 ile akşam 22:00 saatleri arasındadır. Müze hafta sonları ve resmi tatiller dahil her gün açıktır. Müzenin açılış ve kapanış saatlerine ilişkin bilgiler en son 3 Haziran 2023 tarihinde güncellenmiştir.
İstanbul’daki müzelerin giriş saatlerinde etkinliklere ve tadilatlara bağlı olarak değişiklik olabilir. Müzeye gitmeden önce Miniatürk’ün resmi internet sitesini ziyaret edip, son durumu gözden geçirmenizi öneririm.
Miniatürk’e Nasıl Gidilir?

Miniatürk Müzesi, İstanbul’un en turistik yerleri olan Beyoğlu ve Sultanahmet’e çok yakında konumlanıyor. Haliç’in uzak ucunda konumlanan müzeye otobüs ile gidilebiliyor.
Miniatürk’e Sultanahmet’ten gitmek için önce tramvay ile Eminönü’ne gelebilir ve oradan da Sütlüce yönüne giden otobüslere binebilirsiniz. Her ne kadar toplu ulaşım ile müzeye gitmek mümkün olsa da, Sultanahmet’te konaklayan yerli ve yabancı turistler için müzeye ulaşmanın en pratik yolu taksi tutmak olacaktır.
Miniatürk’e Taksim Meydanı’ndan gitmek için Sütlüce yönüne giden otobüslere binebilirsiniz. Alternatif olarak Taksim’den M2 metrosu ile Haliç Köprüsü’ne gidebilir ve oradan taksi tutabilirsiniz. Elbette Taksim Meydanı’ndan direk olarak taksi de tutabilirsiniz, ancak öncesinde metro kullanmak sürüş mesafesini kısaltacaktır.
Miniatürk’ü gezdikten sonra yine Haliç kıyılarında konumlanan Rahmi Koç Müzesi’ni de gezebilirsiniz. Bu müze de İstanbul’un genç müzelerinden biridir ve kısa zamanda en çok ziyaret edilen müzelerden biri haline gelmiştir. Buna ek olarak iki müzeye de yakın olan Fener ve Balat semtlerini de gezebilirsiniz.
Son Söz
Miniatürk Müzesi, İstanbul’un nispeten genç müzelerinden biri olmasına rağmen, Türkiye’deki tarihi yerleri tanıtan başarılı modelleri sayesinde İstanbul’un en iyi müzeleri arasında sağlam bir yer edindi.
Eğer bu müzeyi ziyaret ettiyseniz ve beğendiyseniz, civardaki diğer müzeleri de tavsiye ederim. Bunlar arasında Hasköy’deki (Haliç) Rahmi Koç Müzesi ve Topkapı’daki Panorama 1453 Müzesi özellikle tavsiye edilir.
İstanbul’daki müzeler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, bu sitenin İstanbul Müzeleri kategorisinde buna benzer onlarca yazı bulabilirsiniz. Bu kategori altında 30’a yakın müze tanıtılmaktadır.
Miniatürk Hakkında Bilgi by Serhat Engül
Leave a Reply