Topkapı Sarayı ve İstanbul Arkeoloji Müzesi gibi önemli müzeler, İstanbul’da müzekart geçen yerler arasında bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde geçerli olan müzekart, yerli turistlere büyük bir fiyat avantajı sunuyor.
Müzekart Türkiye’de birçok müzede geçerli. Ancak biz bu yazıda müzekartın İstanbul’da geçerli olduğu müzeler üzerine yoğunlaşacağız. İlerleyen satırlarda müzekartı Türkiye’de kullanabileceğiniz tüm müzeleri içeren bir linki de sizlerle paylaşacağım.
İçerik Listesi
Müzekart Nedir?

Müzekart, Türk vatandaşlarının müzelere bilet almadan girmesini sağlayan pratik bir araç. Bir kez aldığınız müzekart ile Türkiye’de yüzlerce müzeye bilet sırası beklemeden giriş yapabiliyorsunuz.
İstanbul’un Topkapı Sarayı ve Arkeoloji Müzesi gibi büyük müzelerini, yılda milyonlarca kişi ziyaret ediyor. Bu müzelerin ağırlıklı ziyaretçisi yabancı turistlerden oluştuğu için, giriş ücretleri de biraz Avrupa Müzeleri‘nin fiyatlarıyla orantılı olarak belirleniyor.
10 Dolar veya 10 Avro‘ya denk gelen bir müze giriş ücreti ödemek, yabancı ziyaretçilere anormal gelmeyecektir. Çünkü Avrupa‘nın en büyük sanat galerileri olan Louvre, Prado ve Uffizi müzeleri de benzer oranda bir giriş ücreti talep ediyorlar. Ancak Türk Lirası bazında ücretler 100 TL üzerinde bir paraya denk geldiği için yerli turistlere çok yüksek bir maliyet çıkıyor.
Bu şartlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı, yerli turistlerin müzeleri ziyaret etmesini teşvik edecek bir çözüm yolu bulmaya yöneldi. Müzekart denen pratik ziyaretçi kartı da böylece ortaya çıktı.
Müzekart 2022 Fiyatı Ne Kadar?
Müzekart fiyati 2022 yılında 60 Türk Lirası’dır. İndirimli öğrenci müzekart ise 30 TL karşılığında alınabilir. Bu ücret karşılığında alınacak Müzekart Plus ürünü Türkiye çapında birçok müzede geçerlidir. Ayrıntılı bilgi için alt satırları okumanızı tavsiye ederim.
İstanbul’da Müze Kart Nereden Alınır?

İstanbul’da müzekart Topkapı Sarayı, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri gibi müzelerin bilet satış gişelerinden alınabilir. Müzekart satın almak için, yanınızda nüfus cüzdanı bulunması gerekiyor.
Şayet İstanbul’daki müzekart satış noktalarında kuyruk beklemek yerine, internetten müzekart almak istiyorsanız muze.gov.tr adresinden bilgilerinizi girerek, kredi kartı ödemesi ile müzekart satın alabilirsiniz.
Müzekart Nasıl Kullanılır?
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, Müzekart yalnızca sahibi tarafından kullanılabiliyor. Müzekartınızı satın alırken, kimlik bilgileriniz karta işleniyor ve fotoğrafınız da ekleniyor. Bir yakınınızın sizin adınıza bu kartı kullanması, girişteki kimlik denetimi nedeniyle mümkün değil.
Müzekart Almanın En Büyük Avantajı Nedir?
Müzekartı satın aldığınız günden itibaren, 1 yıl boyunca Türkiye’de belirlenmiş tüm müzelerde kullanabilirsiniz. Müzekart elbette her seferde bilet parası ödemenize mani olarak, müthiş bir tasarruf sağlıyor. Ancak Müzekart’ın tek marifeti bu değil.
Müzekartın bana kalırsa en önemli özelliği, sizi gişede sıra beklemekten kurtarıyor olması. Örneğin, İstanbul‘un turizm sezonu Nisan ayında Lale Mevsimi ile başlar ve Temmuz-Ağustos sıcaklarında biraz sekteye uğrasa da, Kasım‘a kadar devam eder. Bu 7-8 aylık dönemde müzelerin önünde uzun kuyruklar oluşur.
Sultanahmet‘teki çok ziyaret edilen müzelerin kapısında, özellikle yaz aylarında uzun kuyruklar görebilirsiniz. Şayet Müzekart olmadan oraya giderseniz, siz de gişe sırası beklemek zorunda kalabilirsiniz. Ancak Müzekart size bu yüzlerce kişiye ulaşan kalabalıkları pas geçme şansı verebilir.

Ayasofya Müzesi yakın geçmişte camiye çevrildi. Resmi makamlardan yapılan açıklamaya göre Ayasofya’ya girişte artık ücret alınmayacak. Böylece Ayasofya’yı ziyaret etmek için bilet kuyruklarından çekinmeye gerek kalmadı. Ancak bu fotoğrafı müzekartı olmayanların başına neler geldiğini göstermek için muhafaza ediyorum.
Hızlı Geçişe Dikkat!
Ayasofya camiye çevrilmeden önce, kapısında üstteki resimdeki gibi bilet kuyrukları oluşuyordu. Müzekart sahibi olmayanlar, bu kuyruklarda beklemek zorunda kalırken, müzekart sahipleri ise sağ tarafta bir şeritle ayrılmış olan hızlı geçişten içeri girebiliyorlardı. Müzekart’ın bu avantajı Topkapı Sarayı’nda halen devam etmektedir.
Müzekart‘ın yabancı versiyonu olan Istanbul Museum Pass satın alan turistler de sağdaki hızlı geçişten geçebiliyorlardı. Eğer bir gün yabancı bir misafiriniz şehre gelirse, onu bu konuda uyarın derim. Çünkü bu küçük ipucu, ona saatler kazandırabilir.
Museum Pass Istanbul Nedir?
Museum Pass İstanbul, Müzekart’ın yabancı turistler için üretilmiş olan versiyonudur. Elbette Müzekart ile arasında ciddi bir fiyat farkı vardır. Ancak yerli Müzekart ile karşılaştırınca bazı avantajları da vardır.
Museum Pass İstanbul’un Fiyatı
Museum Pass Istanbul fiyatı, 2022 yılı itibariyle 360 Türk Lirası oldu. İlk bakışta pahalı gibi gelse de, kuyruk beklememek için mutlaka alınması gereken bir şey.
2021’de müzelere gelen zamlar neticesinde Topkapı Sarayı’na giriş 200 TL oldu. Yabancılar için geçerli olan bu fiyat sarayın 4 avlusunu ve Aya İrini’yi içeriyor. Ancak Harem’i de gezmek isteyenler için 285 TL’ye kombine bilet var.
Yani Museum Pass Istanbul ürününü satın alan yabancılar Topkapı’nın tüm bölümlerini gezerek kartın parasının büyük bir kısmını telafi etmiş oluyorlar. (Museum Pass sarayın tamamında geçiyor)
Üstüne İstanbul Arkeoloji Müzesi (60 TL), Türk ve İslam Eserleri Müzesi (60 TL) ve Galata Kulesi’ni (100 TL) gezerlerse kartın maliyeti fazlasıyla çıkmış oluyor.
İstanbul’da Müzekart Geçen Yerler 2022
İstanbul’da Müzekart geçen yerler listesini aşağıdaki satırlardan kontrol edebilirsiniz. Mağduriyet yaşamamanız için, dikkatlice bakmanızı öneririm. Çünkü Müzekart, İstanbul’un en çok ziyaret edilen bazı müzelerinde geçmez.
Ayrıca Topkapı Sarayı gibi büyük müzelerin bazı ek bölümlerinde (Harem Dairesi ve Aya İrini) de geçerli değildir. Alt başlıklardaki uyarılara dikkatle göz atınız.
İstanbul’da Müzekart Hangi Müzelerde Geçerli?
İstanbul’da müzekartın geçerli olduğu müzeler arasında Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi gibi en çok ziyaret edilen yerler var. İstanbul’da müzekart geçen müzelerin tam listesini aşağıdaki satırlarda bulabilirsiniz. Ayrıca yazıdaki mavi renkli linklere tıklayarak her bir müze ile ilgili daha detaylı yazılara ulaşabilirsiniz.
- Topkapı Sarayı
- Beylerbeyi Sarayı
- Türk ve İslam Eserleri Müzesi
- Yıldız Sarayı
- Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
- Fethiye Müzesi
- Galata Kulesi
- Galata Mevlevihanesi
- Rumeli Hisarı
- İslam Bilim Ve Teknoloji Müzesi
- İstanbul Arkeoloji Müzesi
Müzekart Türkiye’de Hangi Müzelerde Geçerlidir?
Müzekart, Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde geçerlidir. Bu da ülke çapında yüzlerce müzeyi bedava gezebileceğiniz anlamına geliyor. Türkiye‘de müzekart geçen yerlerin tam listesini Dösim Giriş Ücretleri linkindeki sayfadan görebilirsiniz.
Müzekart İstanbul’da Nerelerde Geçmez?
İstanbul’un Dolmabahçe Sarayı ve Yerebatan Sarnıcı gibi müzelerinde müzekart geçmez. İstisna olarak, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Dolmabahçe Sarayı’nın yalnızca Harem Dairesi, Müzekart ile ziyaret edilebiliyor. Dolmabahçe Sarayı’nın ana binası olan Selamlık için Müzekart geçerli değildir.
Müzekart maalesef İstanbul’un en çok ziyaret edilen bazı müzelerinde geçmiyor. Peki Neden? Çünkü İstanbul’daki bazı müzeler Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından değil, İBB ve TBMM Milli Saraylar gibi kurumlar tarafından işletiliyor. Müzekart da bakanlığın kartı olduğu için aşağıda sıraladığım yerlerde geçmiyor.
- Yerebatan Sarnıcı (İstanbul Büyükşehir Belediyesi)
- Şerefiye Sarnıcı (İstanbul Büyükşehir Belediyesi)
- Miniatürk (İstanbul Büyükşehir Belediyesi)
- Panorama 1453 Müzesi (İstanbul Büyükşehir Belediyesi)
- Dolmabahçe Sarayı (TBMM Milli Saraylar)
Müzekart İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler!
Müzekart, İstanbul‘un önemli müzelerinde geçse de; onların içindeki bazı ek bölümlerde geçmeyebilir. Örneğin Topkapı Sarayı’nın Harem Dairesi ve Aya İrini gibi Topkapı Sarayı Müzesi bünyesindeki bazı yapılara Müzekart ile girilmez! Efes Antik Kenti‘nde de buna benzer bir uygulama vardır.
İndirimli Öğrenci Müzekart Nedir?
Müzekart, 18 yaş üstü öğrenciler için Türkiye’deki müzelere indirimli giriş sağlar. Yeşil renge sahip olan İndirimli Öğrenci Müzekart, 30 TL karşılığında müzelere 1 senelik ücretsiz giriş sağlamaktadır.

Maximum Müzekart nedir?
Maximum Müzekart, İş Bankası’nın Maximum kredi kartları için geçerli olan bir özelliktir. Maximum Kart sahipleri, hiç bir gişeye uğramadan direkt müze turnikelerine gidebilir ve kredi kartlarının Müzekart özelliğini aktif hale getirebilirler.
Maximum Müzekart Nasıl Kullanılır?
Maximum Müzekart özelliği, İş Bankası’nın belirlediği tarihler arasında, 1 ay boyunca geçerlidir. Her yıl güncellenen bu özellik 2018 yılı için 30 Eylül 2018‘e kadar olan dönem kullanılabiliyor
Kredi kartınızı MüzeKart’ın geçerli olduğu bir müzede ilk kullandığınız tarihte ücretsiz giriş süreciniz başlayacak ve bu günden başlamak üzere 30. günün sonunda sona erecektir.
Maximum Müzekart ile ilgili bilgileri, resmi sitesinden güncel haliyle teyid etmek için Maximum Muzekart linkini tıklayabilirsiniz.
Son Söz
İstanbul’un kültürel mirasına ilgi duyuyorsanız, blog sayfasında bu konularla alakalı birçok yazı bulabilirsiniz. Örneğin İstanbul Müzeleri kategorisinde İstanbul’daki popüler müzelerle ilgili güncel bilgiler bulabilirsiniz.
Buna ek olarak Instagram üzerinden de çeşitli görseller eşliğinde faydalı bilgiler paylaşmaya çalışıyorum. Dilerseniz “İstanbul Turist Rehberi” sitesinin Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
İstanbul’da Müzekart Geçen Yerler by Serhat Engül
Leave a Reply