Kültürel etkinliklerin merkezi olan İstanbul’da, devlet tiyatrolarının yanı sıra pek çok özel tiyatro sahnesi de bulunuyor. Özel tiyatrolar, kendi imkanları ile tasarladıkları oyunları seyirci ile buluşturuyorlar. İstanbul’un en iyi tiyatro sahneleri yazımızda, fark yaratan özel tiyatro salonlarını mercek altına aldık.
İstanbul’un En İyi Tiyatro Sahneleri 2022
Bu yazıda, İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakalarındaki en iyi tiyatro sahneleri listesini bulabilirsiniz. Son dönemde popüler olan tiyatro oyunlarını da not ettiğimiz yazımızdan keyif alacağınızı umuyoruz.
İstanbul’daki en iyi özel tiyatro sahneleri; Haluk Bilginer, Ferhan Şensoy, Genco Erkal, Şevket Çoruh ve Emre Kınay gibi usta tiyatrocular tarafından yönetiliyor.
1. Oyun Atölyesi

1999 yılında Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer tarafından kurulan Oyun Atölyesi, 6 Ekim 1999’da prömiyerini Berkoff’un ‘Dolu Düşün Boş Konuş’ (Kvetch) adlı oyunuyla yaptı ve seyyar tiyatro olarak başladı.
2000 yılında Moda Caddesi‘nde kiralanan mekânın 2 yıl süren inşaatının ardından, 2002’de Anthony Horowitz’in Ermişler ya da Günahkârlar (Mindgame) adlı oyunu ile kendi salonunda seyircisiyle buluştu. Tiyatro, kendi prodüksiyonlarını oluşturarak klasik ve çağdaş pek çok tiyatro eserinin sahnede hayat bulmasını sağladı.
Yerleşik sahnesi olmayan tiyatrolara salon desteği vererek, oyunlarına ev sahipliği yapan Oyun Atölyesi; sezon turneleriyle, sahnelediği oyunları Anadolu’daki seyircilerle buluşturuyor.
2. Moda Sahnesi

Kadıköy Bahariye Caddesi‘ndeki Moda Sineması’ndan dönüşen Moda Sahnesi; 2013‘ten beri biri büyük, biri küçük iki salonuyla tiyatro severle buluşuyor.
Anadolu Yakası‘nın 80’li 90’lı yıllarda kültür-sanat alanında önemli bir ihtiyacını karşılayan ve ardından bakıma muhtaç hale gelen Moda Sineması; birçok oyuncu ve yönetmenin girişimiyle Moda Sahnesi’ne evrildi.
Geniş kapasiteye sahip büyük salon özenli bir ses sistemi ve yer değiştirebilir sahne düzeniyle, farklı oyun tasarımlarına imkân sağlıyor. Büyük Salon, oturarak 250 civarı, ayakta ise 800 seyirci alacak bir kapasiteye sahip. Modüler yapıdaki büyük salon; tiyatro, konser, dans gibi sanatın değişik alanlarına ev sahipliği yapıyor.
50 seyirci kapasiteli Stüdyo Sahne‘de ise çeşitli atölye çalışmaları ve söyleşiler yapılıyor. Moda Sahnesi ayrıca 46 kişilik sinema salonuna da sahip. Kendi ürettiği tiyatro oyunlarıyla öne çıkan Moda Sahnesi, çocuk tiyatrosu çalışmalarına da başladı.
3. Baba Sahne

Günümüzde Baba Sahne adını taşıyan tiyatro salonu, ilk kez 1967 yılında Özel Kadıköy Tiyatrosu adıyla hizmete girmiş. Geçmişte birçok büyük ustanın sahne aldığı mekân; sonrasında sinema, atari salonu ve oyun alanı olarak tekrar düzenlenmiş ve kullanılmış.
Dünya Tiyatro Günü’nde Şevket Çoruh tarafından satın alınan mekân, ilk çizimlerine uygun olarak 2 yılda aslına uygun bir şekilde inşa edildi. 2 fuaye alanı ve ayrıca kafeteryası olan Baba Sahne; sahip olduğu teknik altyapı ile konserlere de ev sahipliği yapabilecek bir kapasiteye sahip.
Konuk oyunları da sahnesinde ağırlayan Baba Sahne; “Aşkölsün”, “Bir Baba Hamlet”, “Don Kişot’um Ben” gibi ödüllü oyunlarıyla dikkat çekiyor.
4. Duru Tiyatro

Emre Kınay tarafından 2005‘te kurulan Duru Tiyatro, bir repertuar tiyatrosu olarak yaşamına başladı. 2005/2006 sezonunda İstanbul’daki özel tiyatro salonlarında, Kara Sohbet‘i sahneleyen Duru Tiyatro; 2006/2007 sezonunda, Moda’da yıllarca atıl kalmış olan A.F.L Kültür Merkezi‘ni restore edip kullanıma açtı.
2007‘de ‘Maarif Kültür Merkezi’ projesine başlayan Duru Tiyatro, gerçek sanat severlerin emekleriyle bir kültür ve sanat merkezi oluşturdu.
2008‘de, sezonun 8 dalda ‘En İyi’ ödülüne layık görülen ve yılın oyunu seçilen “Bana Bir Picasso Gerek” adlı oyunla perdesini açtı. Hemen ardından “Kaset”, “Aşk Her Yerde” ve “Şah Mat” adlı oyunları sahneye koydu.
5. Kadıköy Emek Tiyatrosu
2012 Yılında Pınar Yıldırım tarafından kurulan Kadıköy Emek Tiyatrosu, Kadıköy Hasanpaşa’da yer alıyor. Kadıköy Emek Tiyatrosu, fuayesinden kulisine; mutfağından girişine kadar “Masal Circusları” konsepti ile seyircisine kapılarını aralıyor.
“Babil”, “Küskün Müzikal”, “Sevmekten Öldü Desinler” gibi oyunlara imza atan sahne, son dönemde Cadı Avı oyunu ile dikkat çekiyor.
6. Zorlu Center PSM

55 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olan Zorlu Center PSM; binlerce kişilik kapasitesi ile dikkat çekiyor. Konser, tiyatro, müzikal gibi farklı sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapan iki salonun dışında; PSM Amfi, Sky Lounge, Turkcell Platinum Sahnesi ve fuaye alanı bulunuyor.
Zorlu Center tiyatro salonu, Shakespeare’in oyunlarını en iyi şekilde sahneye koyan topluluklardan birisi olarak kabul edilen Shakespeare’s Globe Theatre da dahil birçok tiyatro grubunu konuk etti.
7. Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi
4 katlı olarak inşa edilen Kozyatağı Kültür Merkezi‘nde yer alan Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi, 400 kişilik kapasiteye sahip. Pek çok oyuna ev sahipliği yapan sahne Anadolu Yakası’nın önemli tiyatro sahnelerinden.
8. Ortaoyuncular Tiyatrosu

87 yıl tiyatro, 17 yıl da sinema olarak hizmet verdikten sonra, 1989 yılında Ferhan Şensoy tarafından tekrar tiyatroya çevrilen Ses Tiyatrosu, günümüzde Ortaoyuncular Tiyatrosu (veya Ses 1885) olarak da isimlendiriliyor.
İstiklal Caddesi‘nde Halep Pasajı’nda bulunan Ortaoyuncular Tiyatrosu’nda, zaman zaman büyük konserler veriliyor ve ünlü konuklar sahne alıyor.
Kadife koltukları, işlemeli tavanları ve şık localarıyla Ses Tiyatrosu, hünkar locası ile de çok az sayıdaki tarihi binalardan biri. Ses Tiyatrosu, toplamda 521 kişilik kapasiteye sahip.
9. Salon İKSV
Edebiyat, panel, atölye gibi farklı sanat disiplinlerine de ev sahipliği yapan Salon İKSV, müzik ve tiyatro alanında birçok alternatif ismi bünyesinde barındırıyor.
Galata ve Şişhane mahallelerini birleştiren hat üzerinde bulunan Salon İKSV’de, her pazartesi tiyatro izleyebilirsiniz. IKSV’nin “Oyun Salonu” hareketli sahne sistemiyle farklı performans biçimlerine imkân tanıyor.
10. Tiyatro İkincikat

Bağımsız tiyatro takipçilerinin özellikle takip ve tercih ettiği Tiyatro İkincikat, 2010 yılından beri Karaköy’de eski bir atölyeden dönüştürülen Black Box sahnesinde oyunlarını sergiliyor. Mekânın en üst katında kafe ve workshop’lar için ayrılmış iki sınıf bulunuyor.
Özgün hikâyeleri ve o hikâyelerdeki karakterlerin kendi varoluş serüvenlerini olduğu gibi paylaşan ikincikat, yerli yazıma ait yaşayan bir repertuvar oluşturmayı ve seyircinin tiyatro algısını değiştirmeyi hedefliyor.
Emrah Serbes’in yazdığı öyküden uyarlanan “Üst Kattaki Terörist” ile oldukça ses getiren ikincikat’ın; son dönemde sergilediği oyunlardan bazıları “Tutsana Ellerimi”, “Akın Aslan” ve “Closer” isimli oyunlar.
11. Ali Paşa Han
1712 yılında inşa edilen ve Genco Erkal tarafından bir tiyatro sahnesine dönüştürülen Ali Paşa Han’a, açık havada tiyatro izlemek için mutlaka gidilmeli.
Eminönü’nde bulunan Ali Paşa Han’ın açılışı, Nazım Hikmet‘in ölümünün 50. yıldönümü için uyarlanan Yaşamaya Dair – Bursa Cezaevi’nden Mektuplar ile gerçekleştirdi.
Genco Erkal’ın, Tülay Günal ile birlikte sahnelediği oyunun başarılı olmasının ardından; Genco Erkal’ın İnsanlarım adlı solo performans sergilediği oyunu da sahnelenmeye başlandı.
12. Bo Sahne

Bo Sahne ve Kültür Merkezi, 2013 yılında Cihangir’de ‘ADOLF’ oyunuyla açıldı. Nilufer Bıyıklı ve Levent Özdilek’in kurucusu olduğu Bo Sahne’de 150 kişilik Tiyatro ve Konser Salonu’nun dışında 100 metrekarelik bir dans salonu bulunuyor.
“İnternette Tanışan Son Çift”, “Bekarlığa Veda” gibi çağdaş tiyatro eserleri sahneleniyor. BO Sahne de çocuklara özel oyunlar da sahneleniyor.
13. Kenter Tiyatrosu

1968 yılında Yıldız Kenter, Müşfik Kenter ve Şükran Güngör’ün kurduğu Kenter Tiyatrosu; yıllarca Kent Oyuncuları’nın oyunları sahnelendi. Önemli oyunlara evsahipliği yapan ve tiyatro okulu görevi gören Kenter Tiyatrosu, bir dönem kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.
Eskiden Beyoğlu’nda yer alan ve kapanan Genco Erkal’ın kurduğu Dostlar Tiyatrosu‘nun, Kenter Tiyatro’suna taşınmasıyla perdeler yeniden açıldı. Kenter Tiyatrosu, Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği “Güneşin Sofrasında – Nâzım ile Brecht” oyunu ile tekrar seyircisini ağırlıyor.
14. Tatbikat Sahnesi

Devlet Konservatuvarı Tatbikat Sahnesi veya kısa adıyla Tatbikat Sahnesi, Türkiye’de çağdaş tiyatro anlayışının yerleşmesinde önemli etkisi olan bir tiyatro topluluğuydu. 1940 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı’na bağlı olarak kurulan Tatbikat Sahnesi, 1949 yılında Devlet Tiyatroları’nın kurulmasıyla kapandı.
Devlet Tiyatroları’nın temelini oluşturan Tatbikat Sahnesi, ilk çalışmalarını Carl Ebert ile yaptıktan sonra Muhsin Ertuğrul yönetiminde devam etti. Ankara’daki seyirciye çağdaş tiyatroyu tanıtma konusunda öncülük eden Tatbikat Sahnesi’nin yıllar sonra yeniden açılış amacı nitelikli sanat beğenisini geliştirmek oldu.
2013 yılında Devlet Tiyatroları’ndan emekli olan Erdal Beşikçioğlu, oyuncu eşi Elvin Beşikçioğlu ile birlikte Tatbikat Sahnesi’ni yeniden kurdu ve 14 başarılı prodüksiyona imza atıldı.
Tatbikat Sahnesi, Ankara’da bir eğitim merkezi haline geldi ve oyunlarını da bu sahnede sergiliyor. Bir dönem İstanbul Etiler‘de de varlık gösteren Tatbikat Sahnesi’nin oyunları, -İstanbul da dahil olmak üzere- Türkiye’nin farklı sahnelerinde de seyirciyle buluşuyor.
Yazı Önerisi
Bu yazıdan sonra İstanbul’un en iyi sinema salonları yazısı da ilginizi çekebilir.
İstanbul’un En İyi Tiyatro Sahneleri by Serhat Engül
Leave a Reply