İstanbul gibi tarihi bir şehirde, pek çok binanın kendine has bir hikayesi var. Bunlara gazinolar, tiyatrolar ve hatta sinema salonları da dahil. Özellikle Beyoğlu’nda konumlanan sinemaların ilginç öyküleri var. Bu yazıda İstanbul’un en iyi sinema salonları hakkında çeşitli bilgiler vermeye çalışacağız.
İçerik Listesi
İstanbul’un En İyi Sinema Salonları 2022
İstanbul’un en iyi sinema salonları listemizde 12 başlık bulunuyor. Listede hem İstanbul’un Avrupa Yakası (1 ile 7 arası), hem de Anadolu Yakası’ndaki (8 ile 12 arası) sinema salonlarını bulabilirsiniz. Sizlere faydalı olması dileğiyle başlayalım.
1. Atlas Sineması
Tarihi Atlas Pasajı’nda bulunan Atlas Sineması, 1870‘deki Büyük İstanbul Yangını’ndan sonra Sultan Abdülaziz zamanında Ermeni işadamı Agop Köçeyan tarafından kışlık ev olarak kullanılmak üzere yaptırılmış.
1932’deki onarımın ardından eğlence ve sanat merkezi haline gelen Atlas Pasajı’nda; 1948 yılında hizmete giren sinema, 1.860 kişilik kapasite ile Beyoğlu’nun en büyük sinema salonuydu. Yine 1948’de Kulis Bar Restoran ve 1951’de de Küçük Sahne Tiyatrosu açıldı.
1948 yılından beri İstiklal Caddesi’nde hizmet veren Atlas Sineması, günümüzde 500, 130 ve 85 kişilik olmak üzere üç ayrı salonda film gösterimi yapılıyor. 1985 yılında Hazine’ye devredilen tarihi sinemayı, şu anda Türker İnanoğlu ve İrfan Atasoy işletiyor.
Yakın dönemde restorasyondan geçen sinema tamamen yenilendi. Anfi tiyatro şeklinde yapılanan ana salonun perdesinin büyüklüğü, İstanbul’da ancak birkaç sinemada var.
2. Beyoğlu Sineması

Beyoğlu’nun en eski sinema salonlarından biri olan Beyoğlu Sineması, 1989 yılından beri, iki ayrı salonda film gösterimlerine devam ediyor. Sokakla iç içe olma özelliğini halen sürdüren Beyoğlu Sineması, pasajın salona dönüştürülmesi sonucunda 10 Aralık 1989’da açıldı.
Yaklaşık 300 kişilik bir salon olarak inşa edilen Beyoğlu Sineması uzun zamandır galalara, festivallere, söyleşilere, atölyelere ev sahipliği yaptı. Nuri Bilge Ceylan’ın ilk filmi Kasaba, tek kopya olarak Beyoğlu Sineması’nda seyirciyle buluştu. Zeki Demirkubuz, Derviş Zaim, Yeşim Ustaoğlu gibi isimlerin hemen tüm filmleri Beyoğlu Sineması perdesinde sinemaseverlerle buluştu.
1994 yılında Eurimages üyeliğine kabul edilen ilk yerli sinema işletmesi olan Beyoğlu Sineması; dünyanın her yerinden 3 bini aşkın sayıda filmi gösterime koyarak, bağımsız sinemayı destekledi. 2010’lu yıllara gelindiğinde, diğer tarihi şehir sinemaları gibi maddi zorluklar yaşamaya başladı ve 2017 yılında hayata geçirilen sadakat kartı projesi ile ayakta durmaya çalışıyor.
3. Cinemaximum Marmara Forum
Türkiye’de 4DX filmlerin oynatıldığı ilk yer olma unvanını taşıyan Cinemaximum Marmara Forum sinema salonlarında; filme göre hareket eden koltuklar, rüzgâr ve su gibi efektleri direkt size yansıtan sistemler bulunuyor.
4. Cinemaximum Zorlu Center
Metro, metrobüs ya da otobüs hatlarıyla rahatlıkla ulaşabilen Cinemaximum Zorlu Center, ikisi VIP salon olmak üzere toplamda 14 sinema salonuna sahip.
5. CinemaPink Profilo
Mecidiyeköy’deki Profilo AVM’de bulunan CinemaPink Profilo, 7 salon dahilinde 760 kişilik kapasiteye sahip. Dolby Atmos ses sistemi kullanılan CinemaPink, merkezi konumu nedeniyle Avrupa Yakası’nın en iyi sinemalarından biri.
6. Cinemaximum CITY’S Nişantaşı

Nişantaşı’ndaki City’s AVM’de yer alan Cinemaximum CITY’S Nişantaşı, 7 sinema salonu ve 700 metrekarelik fuaye alanı ile dikkatleri çekiyor. Konforlu bir sinema keyfi yaşayabileceğiniz City Life’ın sinema koltukları, Ferrari’nin tasarımcısı tarafından dizayn edilmiş.
7. Cinemaximum İstinyePark
Hem konforlu hem de ulaşımı kolay olan Cinemaximum İstinyePark’ta, sinema perdeleri diğer salonlara göre daha büyük. Cinemaximum İstinyePark’ın 12 sinema salonu var. 3 boyutlu sinema teknolojisini IMAX ile normalden çok daha büyük bir perdede izleme imkânı sunuyor.
8. Rexx Sineması
Kadıköy’ün sembollerinden biri haline gelen Rexx Sineması, geniş fuaye alanına sahip şehir sinemalarından biri. 1900’lerin başında tiyatro sahnesi olan ve ardından 1960’a kadar Hale Sineması olarak bilinen Rexx Sineması, 1961 yılında tekrar inşa edildi. 2000’li yıllarda adı Reks’ten, Rexx’e dönüşen sinemada 1100 kişilik seyirci kapasitesi bulunuyor.
İstanbul Film Festivali’nin Anadolu Yakası’ndaki önemli gösterim mekânları arasında da yerini alan Rexx Sineması’nda 3D film gösterimleri de yapılıyor.
9. Capitol Spectrum Cineplex
Altunizade‘deki Capitol AVM’de bulunan Capitol Spectrum Cineplex sinema salonları, 10 adet salon ile hizmet veriyor. Capitol Spectrum Cineplex Sinemaları’nın her salonunda görüş kolaylığı sağlayan kavisli perde yer alırken, ses teknolojilerinde ileri kalite sunan Dolby Atmos 4 salonunda mevcut.
Stadyum tarzı oturma düzeninde inşa edilen salonlarda, çocuklar için koltuk yükseltici ve bedensel engelliler için özel oturma yerleri yer alıyor. 1 salonu da VIP konseptinde tasarlanan Capitol Spectrum Sinemaları’nda bir de açık hava terası da bulunuyor.
10. Avşar Sinemaları
“Deniz Üstü Alışveriş” mottosu ile Kartal sahilinde açılan İstMarina Alışveriş Merkezi’nde, Avşar Film’e ait olan Avşar Sinemaları‘nın keyfini çıkarabilirsiniz. Türk sinema tarihinde ciddi bir geçmişe sahip olan Avşar Film, sinema salonu ile de dikkat çekiyor.
11. Kadıköy Sineması

Kadıköy’ün en eski sinemalarından biri olan Kadıköy Sineması, Bahariye Caddesi’ndeki Kadıköy Pasajı’nda yer alıyor. 1964 yılında tiyatro salonu olarak açılan mekân, uzun bir zaman kışın sinema, yazın da tiyatro olarak hizmet verdi. 2019’da işletmesi Funda Kocadağ tarafından satın alınan Kadıköy Sineması, aslına uygun olarak 318 kişilik salonuyla restore edildi.
12. Bulvar 216 Cinemo
Sinemaya yeni bir vizyon kazandırma anlayışıyla yola çıkan Bulvar 216 Cinemo; Bulvar 216’da 6 salon, Beyoğlu Grand Pera’da –Emek Sineması da dahil- 9 salon olmak üzere, yaklaşık 2000 misafir ağırlama kapasitesine sahip. Batı Ataşehir’de yer alan Bulvar 216, tüm Ataşehir’in sinema izleme ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.
Yazı Önerisi
Bu yazıdan sonra İstanbul’un en iyi tiyatro sahneleri yazısı da ilginizi çekebilir.
İstanbul’un En İyi Sinema Salonları Listesi
Leave a Reply