İstanbul Modern Sanat Müzesi, göz alıcı koleksiyonu ile şehrin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri. Oldukça merkezi bir yerde konumlanan müzeye, şehrin tüm turistik yerlerinden yürüyerek ulaşılabiliyor.
İstiklal Caddesi, Cihangir veya Galata gibi yereleri gezmeye gittiğinizde gezi programınıza bu müzeyi de rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Müze, Galataport’un açılması ile birlikte İstanbul’a gelen kruvaziyer gemilerindeki milyonlarca turistin uğrak noktası olacak.
İstanbul Modern, içindeki muhteşem sanat koleksiyonlarının yanı sıra, Boğaz manzaralı bir restorana da sahip. Böylece müzeyi gezmekten yorulduğunuzda, enfes lezzetler ikram eden bu mekanda mola verebilirsiniz.
Bu yazıda İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin tarihi ve eserleri hakkında bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca İstanbul Modern giriş ücreti ve ziyaret saatleri de not edilmiştir.
İstanbul Modern Sanat Müzesi Tarihi

İstanbul Modern Sanat Müzesi tarihi 2004 yılına kadar uzanıyor. Ancak yeni bir müze olmasına rağmen, ziyaretçi sayısına bakıldığında, İstanbul’un köklü müzeleri ile yarışıyor.
İstanbul Modern, Türkiye’nin sanata katkı konusunda en önde gelen ailelerinden olan Eczacıbaşı tarafından kuruldu. İstanbul Kültür Sanat Vakfı‘nın (IKSV) kurucusu olan Eczacıbaşı Holding, İstanbul’un sanatsal etkinliklerinden Filmekimi ve İstanbul Bienali’ni de destekliyor.
İstanbul Modern, T.C. Denizcilik İşletmeleri tarafından antrepo olarak kullanılan, 8000 m2’lik yapının yenilenmesiyle ortaya çıktı. Eskiden “4 no’lu Gümrük Antreposu” adını taşıyan bu yapı, 1957 yılında kuru yük mallarının depolanacağı bir ambar olarak inşa edilmişti.
2003 yılında Denizcilik İşletmeleri‘nden devir alınan yapı, restorasyonu takiben İstanbul’un ilk Modern Sanat Müzesi‘ne dönüştürüldü ve 11 Aralık 2004 tarihinde halkın ziyaretine açıldı.
İstanbul Modern Sanat Müzesi Eserleri
İstanbul Modern Sanat Müzesi eserleri arasında kalıcı koleksiyon, güncel sergiler ve fotoğraf bölümü başta geliyor. Bunun haricinde çeşitli gösterimlerin yapıldığı sinema salonu da var. Ayrıca müzenin içindeki bir bölümden diğerine geçerken, “sahte tavan” gibi sürprizler de sizleri bekliyor.
1. Kalıcı Koleksiyon

Kalıcı koleksiyon müzenin giriş katında yer alıyor. Bu bölümde 20. yüzyıl başından bu zamana dek Türkiye’de üretilmiş olan modern sanat eserleri, açıklamalı metinler ve videolar ile birlikte sergileniyor.
Ziyaretçiler, kuratörlerin etkileyici kurgusuyla, adeta geçmişten günümüze kadar Türkiye’de modern ve çağdaş sanatın dönüşümüne şahit oluyor.
2. Güncel Sergiler
Güncel Sergiler bölümü, dinamik ve değişen yapısıyla bizleri İstanbul Modern Sanat Müzesi’ni sıkça ziyaret etmemiz için teşvik ediyor. Güncel (veya Süreli) Sergiler bölümünde, Türkiye’de yeni yayılan bir akım olan Moden Sanat’ın gidişatı yönünde fikir sahibi olabilirsiniz.
3. Fotoğraf Koleksiyonu
Fotoğraf Koleksiyonu, dünyada fotoğrafçılık sanatının gelişimine dair ipuçları içeriyor. Bu bölümde fotoğraf sanatı ile ilgili genel bilgi sahibi olabilirsiniz. Buna ek olarak senenin belli zamanlarında yerli ve yabancı fotoğrafçılar tarafından açılan süreli sergileri de gezebilirsiniz.
4. Sahte Tavan

Sahte Tavan, İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin en özgün tasarımlarından biri. Richard Wentworth isimli sanatçı tarafından tasarlanmış olan bu eseri, Güncel Sergiler bölümünden kütüphaneye geçerken görebilirsiniz.
Sahte Tavan, aslında 1995 yılında düzenlenmiş olan 4. İstanbul Bienali için tasarlanmıştı. Oldukça fazla ilgi gören modern sanat tasarımı, daha sonra müzeye taşındı. İstanbul Modern, ziyaretçilerine buna benzer sürprizler yapan bir müze.
İstanbul Modern Cafe & Restaurant
Genelde müzelerin içinde mola vermek için ufak kafeler ve restoranlar olur. Ancak İstanbul Modern Cafe & Restaurant, bu deneyimi bir tık öteye taşıyarak, ziyaretçilere müthiş bir gastronomik deneyim yaşatıyor.
Müzedeki sanat eserlerini incelemekten yorgun düştüğünüzde, bu restorana gelerek bir yeme-içme molası verebilirsiniz. Boğaz manzarasına sahip olan restoran, müzede yaşadığınız deneyimi unutulmaz bir güne dönüştürüyor.
İstanbul Modern Sanat Müzesi Giriş Ücreti 2022
İstanbul Modern Sanat Müzesi giriş ücreti 2022 yılında 45 Türk Lirası‘dır. Öğrenciler, öğretmenler, emekliler ve 65 yaş üstü vatandaşlar için indirimli bilet ücreti ise 26 TL’dir. Perşembe halk günüdür ve girişler ücretsizdir.
Müzeyi ziyaret edecek olan 10 kişi ve üzeri gruplar için özel bir fiyatlandırma vardır ve kişi başı 37 TL’dir. Ve son olarak İstanbul Modern sinema gösterim ücreti ise kişi başı 26 TL’dir.
İstanbul Modern Müze Ziyaret Saatleri 2022
İstanbul Modern Sanat Müzesi ziyaret saatleri sabah 10:00 ile akşam 18:00 saatleri arasındadır. Pazar günleri müze bir saat daha geç açılır ve 11:00’den itibaren gezilebilir. Pazartesi günleri ise müze ziyarete kapalıdır.
İstanbul’daki müzelerin giriş saatlerinde etkinliklere ve tadilatlara bağlı olarak değişiklik olabilir. Müzeye gitmeden önce İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin resmi internet sitesini ziyaret edip, son durumu gözden geçirmenizi öneririm.
Müzeye Nasıl Gidilir?
İstanbul Modern Sanat Müzesi, Tophane ve Fındıklı tramvay durakları arasında konumlanıyor. İstanbul’un birçok turistik semtinden müzeye tramvay ile ulaşabilirsiniz.
Müzeye Sultanahmet‘ten gitmek için Kabataş yönüne giden tramvaya binebilir ve Tophane tramvay durağında inebilirsiniz. Bu noktadan yapacağınız 10 dakikalık yürüyüş ile müzeye ulaşabilirsiniz.
Müzeye Taksim Meydanı’ndan gelmek için Füniküler ile Kabataş’a inebilir ve oradan yürüyerek müzeye 10 dakika içinde ulaşabilirsiniz.
İstanbul’da butik otellerin ve AirBNB dairelerinin bulunduğu Galata, Karaköy ve Cihangir gibi semtlerden ise İstanbul Modern’e yürüyerek ulaşılabilir.
Müze Geçici Olarak Taşındı
İstanbul Modern, Galataport inşaatı nedeniyle geçici olarak Beyoğlu’na taşındı. Pera Palace ve Soho House gibi otelleri ile ünlü olan Meşrutiyet Caddesi’ne taşınan müze, nostaljik bir apartmanda faaliyet gösteriyor.
Karaköy’de inşaatı devam eden Galataport projesi tamamlandığında, İstanbul Modern Sanat Müzesi de eski yerine taşınacak. Müze bundan sonra Galataport Kruvaziyer Limanı’nın içinde faaliyet gösterecek.
İstanbul Modern Sanat Müzesi Hakkında Bilgi by Serhat Engül
Leave a Reply