• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Homepage
  • About
  • Blog
  • Contact

İstanbul Rehberi

İstanbul Turist Rehberi

  • Aktiviteler
  • Alışveriş
  • Müzeler
  • Yeme İçme
  • Semtler
  • Camiler
  • Bizans Eserleri
  • İstanbul Tarihi

İstanbul’da Fotoğraf Çekilecek En İyi Yerler (Güncel 2022)

November 5, 2022 by Serhat Engül

İstanbul şehri, konumlandığı eşsiz coğrafya sayesinde bize muhteşem manzaralar sunuyor. İstanbul’da yaşamak ne kadar zor ve yorucu da olsa; İstanbul Boğazı‘nın, Fatih ve Beyoğlu gibi tarihi semtlerin veya Adalar‘ın keyfini çıkarmayan İstanbullu yoktur. İstanbul’da fotoğraf çekilecek en güzel yerler de genel olarak bu tarihi yerlerde bulunuyor.

İstanbul’da fotoğraf eğitimi veren kurslar, genelde Sultanahmet, Fener-Balat veya İstiklal Caddesi gibi yerlere odaklanırlar. Amatör veya profesyonel, tüm fotoğrafçılar için bu eski semtler bolca malzeme barındırır. Ben de listemde bu semtlere öncelik verdim. Ancak araya bolca alternatif mekan da sıkıştırdım.

İçerik Listesi

  • İstanbul’da Fotoğraf Çekilecek Yerler 2022
    • 1. Beyoğlu
    • 2. Galata Kulesi
    • 3. Aziz Antuan Kilisesi
    • 4. Fener ve Balat Semtleri
    • 5. Yıldız Parkı
    • 6. Malta Köşkü
    • 7. Fenerbahçe Parkı
    • 8. Sultanahmet
    • 9. Gülhane Parkı
    • 10. Ortaköy Meydanı
    • 11. Pierre Loti Tepesi
    • 12. Çamlıca Tepesi

İstanbul’da Fotoğraf Çekilecek Yerler 2022

Şimdi dilerseniz İstanbul’da fotoğraf çekilecek yerler, semtler ve mekanlar ile ilgili güzel bir yolculuğa çıkalım. Bu yazıda İstanbul’da Instagram fotoğrafı çekilecek yerlerin isimlerini ve kısa tarih notlarını iç içe geçmiş şekilde bulabilirsiniz. Size ilham vermesini umut ederek yazımıza başlayalım.

1. Beyoğlu

istanbul beyoğlu fotoğraf çekilecek yerler

Beyoğlu, Osmanlı‘nın son döneminde filizlenen bir yerleşim yeridir. Levantenlerin (Doğu’da ticaret yapan Avrupalılar) ve Osmanlı vatandaşı gayrimüslimlerin bölgeye akın etmesi ile 19. Yüzyıl‘da şehrin en popüler semti haline gelir. Cadde-i Kebir adıyla da bilinen İstiklal Caddesi, yabancılar tarafından Grand Rue de Pera adıyla anılmış ve şehrin bir anda gözbebeği oluvermiştir.

Paris’ten Orient Express Treni ile yola çıkan Avrupalılar, Doğu‘nun gizemini keşfetmek için son durak olan İstanbul’a gelmişler ve ekseriyetle Pera bölgesindeki otellerde konaklamışlardır.

15. Yüzyıl’da Osmanlı’nın himayesine giren İstanbul, uzun yıllar Avrupa‘nın radarından çıkmıştı. Ancak 19. Yüzyıl‘dan itibaren, İstanbul’un güzellikleri Batılılar tarafından adeta yeniden keşfedildi. İstanbul‘a karşı artan bu ilginin yansımaları halen günümüzde devam eder. Elbette bu bölgenin mimarisi de bu ilgiden etkilenmiş ve Prag, Paris şehirlerini andıran bir mimariye kavuşmuştur.

Beyoğlu semtinin fotoğraf çekilecek en güzel yerleri: İstiklal Caddesi, Meşrutiyet Caddesi (Pera), Galata Kulesi ve kuledibi olarak bilinen meydanıdır. Elbette Beyoğlu’nun arka sokaklarında ilk bakışta göze çarpmayan birçok hazine gizlidir. Tarlabaşı, Cihangir, Tophane, Karaköy, Çukurcuma gibi Beyoğlu semtleri mutlaka fotoğraf makinesi ile gezilmelidir.

2. Galata Kulesi

galata fotoğraf çekilecek yerler

Bizans dönemi İstanbul‘unda, İpek Yolu‘ndan gelen kıymetli kumaşlar ve Baharat Yolu‘ndan gelen yiyecekler Haliç Limanı’nda toplanırdı. Bu ticari metaların Avrupa’ya ihraç edilmesi ise Cenevizliler ve Venedikliler adıyla anılan ticaret kolonilerinin göreviydi. İtalyan tüccarlar, Katolik olmalarına rağmen, Ortodoks Hristiyanlığın merkezi olan Konstantinopolis‘te yaşamaktan yüksünmüyorlardı. Çünkü bu topraklarda büyük bir servet yatıyordu.

Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul‘u almasından sonra yüzyıllara dayanan bu düzen değişmedi. Bilakis, Fatih Sultan Mehmet bu ticaret kolonilerine bazı imtiyazlar tanıdı ve ticaretin olduğu gibi devam etmesine yol verdi.

Cenevizliler, İstanbul şehrinde Venedikliler‘den daha baskın bir rol üstlenmişti. Ticaretin akışında söz sahibiydiler. Bu da onlara İstanbul üzerinde daha çok toprak ve nüfuz alanı kazandırdı. Bu vesileyle Anadolu Kavağı’ndaki Yoros Kalesi veya Beyoğlu’ndaki Galata Kulesi gibi eserler inşa ettiler.

Günümüzde Galata Kulesi artık bir müze işlevi görüyor. Kuleyi ziyaret edenler en üst kattan muhteşem bir manzaraya tanıklık ediyorlar. Galata Kulesi’nden görülebilen Boğaz ve Haliç manzarası gerçekten de enfes. Ancak özellikle İstanbul Tarihi Yarımada‘yı kuşbakışı inceleme şansı bulabilmek eşsiz bir deneyim.

3. Aziz Antuan Kilisesi

Aziz Antuan Kilisesi, İstiklal Caddesi’nin merkezinde konumlanır. Galatasaray Lisesi ile Tünel Meydanı arasında bulunan bu güzel kilisenin bahçesine girdiğinizde, bir an kendinizi Venedik şehrindeymiş gibi hissetmeniz mümkündür. Üst satırlarda bahsettiğimiz üzere İtalya‘nın ticaret ile geçinen şehirlerinden gelen Katolik tüccarlar, Bizans İmparatorluğu döneminden itibaren şehirde yer etmiş ve bu etki günümüze kadar ulaşmıştır.

Karaköy’de bulunan Arap Camii de bu tüccarlar tarafından inşa edilmiş bir Katolik Kilisesi’ydi. Ancak Levantenler, St. Antuan Kilisesi‘ne daha da büyük bir önem atfederek, kilisenin tarihini 1200‘lü yıllardaki Latin İstilası dönemine kadar uzandığını söylerler.

Kilisenin bahçesi, İstiklal Caddesi‘nin yoğunluğundan bunalanlar için adeta bir çölde vaha gibidir. Bu bahçede soluklanmak ve kafayı yukarı kaldırıp Venedik‘i andıran süslü pencerelere bakmak mümkündür. Kilisenin içi, 20. Yüzyıl‘da tamamen yeniden inşa edildiği için tarihsel önemini tam olarak yansıtmaz. Ancak yine de etkileyici bir atmosferi vardır.

4. Fener ve Balat Semtleri

istanbul balat fotoğraf çekilecek yerler

Fener ve Balat semtleri, son yıllarda yükselen bir ivme ile ziyaretçi çekiyor. Osmanlı dönemi İstanbul‘unu tanımak adına bize eşsiz bir fırsat sunan bu semtler, cumbalı evleri ve tarihi eserleri ile paha biçilemez yerler.

Geçmişte Osmanlı İmparatorluğu‘nun içinde yaşamış olan Müslüman, Hristiyan ve Musevi nüfusun iç içe yaşamış olduğu semtlerde tarihin tadına varılabilir.

Fener Balat semtlerinin en dikkat çekici yapısı, kuşkusuz Fener Rum Erkek Lisesi‘dir. Ayırt edici mimarisi ile öne çıkan bu 19. Yüzyıl yapısı, kırmızı tuğlaları ile harika görüntüler verir. Bunun haricinde Fener Rum Patrikhanesi, Bulgar Kilisesi gibi eserler de fotoğraf sanatçılarına hitap eden yapılardır.

Fener ve Balat semtlerinin ara sokaklarında, pastel renklere boyanmış şirin evler karşınıza çıkar. Geçmişin Türk ve Rum yerleşimcilerinin yaşam tarzını yansıtan bu evler ve arnavut kaldırımlı sokaklar; objektifinize nefis kareler sağlayacaktır.

5. Yıldız Parkı

blank

İstanbul’un Avrupa Yakası‘nda, Beşiktaş’tan Ortaköy’e uzanan Çırağan Caddesi üzerindeki Yıldız Parkı, İstanbul gibi bir mega kentin içinde, adeta çölde vaha gibi. 46 hektarlık bir tabiat parkı olan Yıldız Parkı, İstanbul‘un günlük koşturmacası ve yoğunluğundan kaçmak için en ideal yerlerden biri.

Envai çeşit ağacı ve göletleri bulunan Yıldız Parkı‘nda kendinizi İstanbul’un beton yığınından soyutlanmış hisedebilirsiniz. Bana kalırsa iyi fotoğraf çekmek için, keyifli zaman geçiriyor olmak da çok önemli. Şayet güzel zaman geçirirseniz, bu enerji bir şekilde fotoğraflara da yansıyor.

Yıldız Parkı’nın içinde, Osmanlı’nın son dönemiden kalma Yıldız Sarayı da bulunuyor. Mabeyn Köşkü, Şale Köşkü ve Malta Köşkü‘nü içinde barındıran saray, dış cepheden güzel fotoğraf kareleri almanızı sağlayabilir. Ancak sarayın iç mekanında fotoğraf çekimi yasak.

6. Malta Köşkü

blank

Üst satırlarda bahsettiğimiz Malta Köşkü‘nde biraz daha detaya girmekte fayda var. Zira Mabeyn Köşkü ve Şale Köşkü birer müze olarak ziyaret edilirken, Malta Köşkü ise bir kafeterya olarak hizmet veriyor. Bu sayede Malta Köşkü’nün iç mekanında birkaç fotoğraf almanız sorun olmayacaktır.

Malta Köşkü, 1871 yılında Sultan Abdülaziz tarafından, Osmanlı‘nın ünlü mimarları olan Balyan Ailesi‘ne yaptırıldı. Köşk, 19. Yüzyıl Osmanlı yapılarında sıkça görüldüğü üzere, Avrupai bir mimari üslubu yansıtır.

7. Fenerbahçe Parkı

istanbul anadolu yakası fotoğraf çekilecek yerler

Kadıköy’de yer alan Fenerbahçe Parkı, aslında ana karaya bağlanmış küçük bir adadır. Kadıköy‘ün Fenerbahçe semtindeki bir köprü vasıtasıyla Fenerbahçe Parkı’na kolayca ulaşılır.

Fenerbahçe Parkı, yeşili ve çiçekleriyle insana huzur veren bir yer. Parkın içinde Cafe Romantika gibi nostaljik bir kafeterya olduğu gibi, birkaç ufak çay-kafe büfesi de serpiştirilmiş durumda. Parkta her renk ve ırktan kedi var. Bu sevimli kediler, aslında parkın ev sahipleri ve sizin evlerine misafir olmanıza biraz mama karşılığı izin veriyorlar.

Fenerbahçe Parkı, yemyeşil çimleri, baharda açan çiçekleri (ve laleleri) ile baharda muhteşem fotoğraflar çekmenize imkan tanıyor. Çevrede dekor olarak kullanılacak bir sürü obje de var. Boyanmış çitler ve taş döşeli patikalar arka planda güzel bir görüntü oluşturuyor. Bu sebeple parkta düğün fotoğrafı çeken birçok insan görmek mümkün.

8. Sultanahmet

istanbul avrupa yakasi fotoğraf çekilecek yerler

Soğukçeşme Sokağı, Topkapı Sarayı‘nın ana giriş kapısı olan Bab-ı Humayun‘dan, tramvay yolu yakınındaki Gülhane Parkı Kapısı‘na kadar uzanan oldukça eğimli bir sokaktır.

Sokağın üzerinde bulunan 19. Yüzyıl Osmanlı Evleri, geçmiş dönem mimarisine çok iyi örnektir. Soğukçeşme Sokağı, ancak İstanbul’un tarihi semtlerinde görebileceğiniz bir görüntü sunar.

Sultanahmet’e gidip, Ayasofya veya Topkapı Sarayı gibi eserleri gezenlerin bu sokağı da mutlaka ziyaret etmesi önerilir. Zira sokak Topkapı Surları ve Ayasofya gibi yüksek yapıların arasında kaldığı için kolayca gözden kaçabilir.

9. Gülhane Parkı

blank

Gülhane Parkı’na Sultanahmet‘ten, Gülhane‘ye doğru giden tramvay yolunu izleyerek kolayca ulaşılabilir. Gülhane’ye açılan sur kapısından girince, yol ikiye ayrılır. Sol taraf direkt olarak Gülhane Parkı‘nın içine, sağ taraf ise İstanbul Arkeoloji Müzesi‘ne ve Topkapı Sarayı’nın birinci avlusuna doğru gider.

İnsanın içine ferahlık veren bu güzel parkın Gülhane diye anılmasının sebebi, içinde Topkapı Sarayı’nın gül bahçeleri olmasıdır. Bir diğer adı da Sarayburnu Parkı’dır.

Gülhane Parkı’nı ziyaret etmek için en güzel zaman, Mart sonu ve Nisan başına denk gelen İstanbul Lale Festivali‘dir. Bu dönemde Sultanahmet Meydanı‘ndaki büyük park, Topkapı Sarayı bahçeleri ve Gülhane Parkı rengarenk laleler ile dolup taşar ve mükemmel fotoğraf kareleri verir.

10. Ortaköy Meydanı

blank

Ortaköy semti, Ortaköy Meydanı ve Ortaköy Camii ile hafızalarda yer etmiş, İstanbul’un en güzel semtlerinden biridir. İstanbul’da fotoğraf çekilecek yerler denildiğinde doğal olarak Ortaköy Camii ve Boğaz Köprüsü’nün birbirini tamamladığı fotoğraf karesi gelir.

Ortaköy‘ü ziyaret etmenin en güzel taraflarından biri birçok deneyimi birlikte yaşayabilmektir. Zira Ortaköy hem güzel manzarası ile göze, hem de yemekleri ile damağa hitap eder. Ayrıca İstanbul‘da güzel bir yürüyüş için en iyi başlangıç noktalarından biridir. Ortaköy’den Arnavutköy ve Bebek semtlerini takip ederek, Rumeli Hisarı yönünde yapılacak bir yürüyüş, adeta gençlik iksiridir.

Ortaköy’e sabah güzel bir kahvaltı veya öğlen kumpir yemek için gidilebilir. Semtin kafelerinde güzel vakit geçirdikten sonra, meydanda bolca fotoğraf çekebilir ve 19. Yüzyıl’ın Barok ve Neo-Klasik unsurlarını içeren en güzel Osmanlı dönemi camisini ziyaret edebilirsiniz.

Ortaköy Camii, ünlü Osmanlı mimarları olan Balyan Ailesi tarafından inşa edilmiştir. Bu aile aynı zamanda İstanbul’a Beylerbeyi ve Dolmabahçe Saraylarını da kazandıran ailedir. Mimar Sinan‘dan sonra şehre en çok emeği geçen mimarlar Nikoğos ve Garabet Balyan’dır.

11. Pierre Loti Tepesi

blank

İstanbul‘un güzelliği önceki satırlarda bahsettiğim üzere, özellikle geç Osmanlı döneminde Avrupa’lıların çok dikkatini çekmiş. İstanbul‘a ticari veya bürokratik görevler için gelen bazı yabancılar; Boğaz‘da, Beyoğlu‘nda veya Tarihi Yarımada‘da bir ev edinip, İstanbul’a yerleşmişler. Fransız şair ve yazar Pierre Loti de bu çekiciliğe kapılan insanlardan biri olmuş.

İstanbul’un güzel manzarasından ilham alan şair, en güzel eserlerini İstanbul’da kaleme almış. Eserlerini kağıda dökerken, en çok günümüzde Pierre Loti Tepesi olarak bilinen yerde oturmuş. İstanbul‘u anlata anlata bitiremeyen şair, bu bölgede o kadar çok vakit geçirmiş ki, sonunda bu tepeye onun ismini vermişler.

Günümüzde İstanbul’un güzelliğinden ilham almak ve İstanbul’da fotoğraf çekmek için en iyi yerlerden biri, elbette halen bu tepedir. Teleferik ile ulaşılabilen tepede bir çay içmek ve bolca fotoğraf çekmek tavsiye edilir.

12. Çamlıca Tepesi

blank

Çamlıca Tepesi, İstanbul’un Anadolu Yakası’nın Üsküdar ilçesinde yer alır ve Küçük Çamlıca Tepesi (228 metre) ve Büyük Çamlıca Tepesi (262 metre) olarak ikiye ayrılır.

Çamlıca Tepesi, şehre hakim bir noktada bulunması nedeniyle, 2022 yılında İstanbul’da fotoğraf çekilecek en güzel yerlerden biridir. Yerli ve yabancı birçok turist bu tepenin şöhretini bilir ve İstanbul gezisine özellikle burayı dahil ederler.

Yurt dışından gelen turistleri en çok cezbeden şeylerden biri, İstanbul’un iki kıta üzerine kurulmuş olmasıdır. Tarihi bir İstanbul gezisi için tercih edilen yerlerin çoğu ise İstanbul Avrupa Yakası‘nda konumlanır. Çeşitli acentelerin Tarihi Yarımada ve Beyoğlu turlarına katılan turistler, Asya Yakası’nda da bir anıları olsun isterler. Bu sebeple kendi imkanları ile İstanbul Anadolu Yakası‘na geçen ve Çamlıca Tepesi’ne gelen çoktur.

Aşağıdaki fotoğraftaki manzaraya şöyle bir bakınca, Çamlıca‘nın çekiciliğine kapılanların haksız olmadığını görebiliyoruz. İstanbul’un panoramik bir fotoğrafını çekmek için, Çamlıca Tepesi’ne çıkmak en iyi yoldur.

İstanbul’da Fotoğraf Çekilecek En İyi Yerler by Serhat Engül

Filed Under: Aktiviteler, Spotlight

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

TAKIP ETMEK ISTER MISINIZ?

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Istanbul Turist Rehberi

blankMerhaba ben Serhat Engül. İstanbul'da faaliyet gösteren bir profesyonel tur rehberiyim. Bu sayfada İstanbul ile ilgili tüm bilgilerimi sizlerle paylaşmaya gayret ediyorum. Blog sayfasında yaklaşık 200 yazılık bir arşiv bulabilirsiniz. Site ile ilgili diğer detayları ise buradan okuyabilirsiniz.

Footer

Istanbul Turist Rehberi

Merhaba ben Serhat Engül, 2004 yılından beri İstanbul Rehberler Odası’na kayıtlı olarak çalışan bir profesyonel rehberim.

Bu sitede İstanbul’un tarihi, müzeleri, yeme-içme yerleri ve semtleri hakkında yazılar bulabilirsiniz. Keyifli vakit geçirmeniz dileğiyle!

Recent Articles

  • Akvaryum GİRİŞ ÜCRETİ ve ZİYARET SAATLERİ → 2023
  • Vialand GİRİŞ ÜCRETİ ve ZİYARET SAATLERİ (Güncel 2023)
  • Atatürk Arboretumu Giriş Ücreti ve Saatleri (Güncel 2023)
  • İstanbul’da Özel Turist Rehberi ile Gezilecek Yerler
  • Konstantinopolis’te Latin İstilası (IV. Haçlı Seferi)

Powered by Reborn Travel

blank

Tüm Hakları Saklıdır © 2023