İstanbul Arkeoloji Müzesi, dünyanın en büyük tarihi eser koleksiyonlarından birini barındırıyor. Sultanahmet’te konumlanan müze, her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor. Bu yazıda Arkeoloji Müzesi’nin tarihi ve eserleri hakkında kısa bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca İstanbul Arkeoloji Müzesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri de güncel haliyle not edilmiştir.
İstanbul Arkeoloji Müzesi Tarihi
İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin tarihi, 1800’lerin sonunda başladı. Ünlü Osmanlı ressamı Osman Hamdi Bey’in çabalarıyla Osmanlı topraklarındaki tarihi eserlerin bir kısmı İstanbul’a taşındı. Osmanlı’da müzecilik faaliyetlerinin yeni başladığı bir dönemdi.
Osmanlı İmparatorluğu‘nun topraklarının üç kıtaya yayıldığını hepimiz biliyoruz. Osmanlı’nın hüküm sürdüğü Mezopotamya ve Anadolu topraklarında inanılmaz bir tarih saklıydı. Antik Yunan ve Roma mirasının önemli bir bölümü Osmanlı toprakları içinde kalıyordu.
1. İlk Arkeoloji Müzesi Aya İrini

Payitahta getirilen kıymetli tarihi eserler, ilk olarak Aya İrini Kilisesi‘nde sergilenmeye başlandı. Aya İrini, özünde Bizans döneminden kalma bir kilisedir. Ancak hiçbir zaman camiye çevrilmemiş ve sarayın içinde işlevsel bir alan olarak kullanılmıştı. İstanbul’da ilk kurulacak olan Arkeoloji Müzesi için ideal bir yerdi.
2. Dünyada Müzeciliğin Gelişmesi

Batı Avrupa ülkelerinde Arkeoloji bilincinin gelişmesi 1700’lü yıllara dayanır. Örneğin Fransız İmparatoru Napolyon, 1799 yılında Mısır seferine çıkmış ve burada Osmanlılar ile harp yapmıştı. Napolyon’un bu sefere çıkarken yanına sanat tarihçileri ve arkeologları aldığı bilinir.
Napolyon’un amacı, Antik Mısır‘dan kalan arkeolojik kalıntıları bulmak ve onları Paris’teki Louvre Müzesi’ne götürmekti. Fransa, İngiltere ve daha sonrasında Almanya başta olmak üzere emperyal ülkeler, arkeoloji konusunda birbiri ile yarış halindelerdi.
Bu yarışın sonucu olarak da günümüzde Louvre Müzesi ve British Museum gibi yerlerde inanılmaz bir tarihi eser zenginliği vardır. Bu tarihi eserler, dünyanın dört bir yanından getirilmiştir.
3. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin Kuruluşu
İstanbul Arkeoloji Müzesi, Kaplumbağa Terbiyecisi eseriyle tanınan Osman Hamdi Bey tarafından kuruldu. Önceleri Aya İrini’de sergilenen eserler, daha sonra inşa edilen müze binasına taşındı.
Arkeoloji Müzesi’nin yeni binası, aynı Aya İrini gibi Topkapı Sarayı surları içinde yer alıyordu. Fatih Sultan Mehmet döneminden kalma Çinili Köşk’ü de içine alan yeni müze binası, enfes bir mimariye sahipti.
4. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin Mimarı

Arkeoloji müzesinin güzel görünümlü ana binası, Alexandre Vallaury isimli Fransız mimarın 1897 ile 1901 yılları içinde inşa ettiği Neo-Klasik üslupta bir eserdir.
Fransız mimar Vallaury, Tarihi Yarımada ve İstanbul Boğazı kıyılarında inşa ettiği güzel eserlerle, İstanbul’un güzelliğine güzellik katmış birisidir. Pera Palas Oteli ve Yeniköy’deki Afif Ahmet Paşa Yalısı da yine bu yetenekli mimar tarafından inşa edilmiştir.
İstanbul Arkeoloji Müzesi Eserleri
İstanbul Arkeoloji Müzeleri, dünyanın en kapsamlı arkeoloji koleksiyonlarından biri olarak kabul görmektedir. Osmanlı İmparatorluğu‘nun ne kadar büyük topraklara yayıldığı düşünüldüğünde, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndeki eserlerin de ne kadar önemli bir koleksiyon olduğu daha iyi idrak edilebilir.
1. Müzedeki Antik Eserler

İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ndeki koleksiyonlarda, dünyanın ilk yazılı barış antlaşması olarak kabul edilen Kadeş Barış Antlaşması Tableti (Hititler ile Mısırlılar arasında), İskender Lahdi ve antik dönem heykelleri gibi eserler bulunur.
Medeniyetler Beşiği olarak kabul edilen Anadolu ve Mezopotamya coğrafyalarının binlerce yıllık tarihinde büyülü bir yolculuğa çıkmayı arzu ederseniz, bu müzeyi mutlaka gezi rotanıza eklemenizi öneririm.
Müzenin sanat koleksiyonları öyle geniştir ki, bazı tur şirketleri sadece Arkeoloji Müzesi’ni kapsayan tam gün turlar düzenleyerek, bu müzeyi tepeden tırnağa tanıtmaktadır.
2. Çinili Köşk’ün Hikayesi

Müze binalarından bir tanesi, şehirdeki ilk Osmanlı yapılarından sayılabilecek 1471 tarihli Çinili Köşk’tür. Çinili Köşk, Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilen bir yapı. Bazı kaynaklara göre, Fatih Sultan Mehmet, üç ayrı mimari nizamda birer köşk inşa ettirmek istemişti. Bunlar Türk, Frenk ve Acem nizamlarında olacaktı.
Köşkleri süslemek için yurt dışından bezeme ustaları ve mimarlar da getirilmişti. Böylece padişahın istediği köşkler günümüzün Topkapı Sarayı ile Gülhane Parkı arasında kalan yere inşa edildi (yani şimdi Arkeoloji Müzesi’nin olduğu yere). Ancak zaman içinde deprem ve yangılar sebebiyle iki tanesi yok oldu.
Günümüze bu üç görkemli köşkten, yalnızca Türk nizamını sembolize eden Çinili Köşk ayakta kaldı. Çinili Köşk, bugün İstanbul Arkeoloji Müzeleri kompleksinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.
İstanbul Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti 2022
İstanbul Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 2022 yılında 60 Türk Lirası’dır. 18 yaşın altındaki öğrenciler için giriş ücretsizdir. İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olduğu için girişte müzekart geçer.
İstanbul Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri 2022
İstanbul Arkeoloji Müzesi ziyaret saatleri sabah 09:00 ile akşam 18:30 saatleri arasındadır. Gişelerdeki bilet satışı 18:00 itibariyle sona ermektedir. İstanbul’un Arkeoloji Müzeleri, Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır.
İstanbul’daki müzelerin giriş saatlerinde etkinliklere ve tadilatlara bağlı olarak değişiklik olabilir. Müzeye gitmeden önce İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin resmi internet sitesini ziyaret edip, son durumu gözden geçirmenizi öneririm.
İstanbul Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi by Serhat Engül
Leave a Reply