İstanbul, binlerce yıllık kozmopolit bir geçmişe sahip bir şehir. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden gelen çok kültürlü yapı, kendini alışverişte bile gösteriyor. Bu yazıda İstanbul’da alışveriş yapılacak yerler, nostaljik caddeler ve tarihi pasajları bulabilirsiniz.
Alışveriş için bir AVM’ye gitmek ile tarihi bir çarşı veya caddede gezmek çok farklı birer deneyim. Çoğu kapalı alanda çalışan İstanbullular, boş vakitlerini de kapalı yerlerde geçirmek istemiyorlar. Bu sebeple AVM’ler bile açık hava çarşısı gibi tasarlanmaya başladı. Ancak öyle bile olsa, bu yazıda bahsedeceğimiz nostaljik cadde ve pasajların yerini tutmuyorlar.
İçerik Listesi
İstanbul’da Alışveriş Yapılacak Yerler 2023

İstanbul’da alışveriş yapılacak yerler listemiz, 10 ana başlıktan oluşuyor. Ancak birçok alt başlık da var. İstanbul’da yıllardır faaliyet gösteren bir rehber olarak, yerli ve yabancı turistlerin alışveriş alışkanlıklarını yakından gözlemledim. Bu sayede İstanbul’da alışveriş yapılabilecek tarihi çarşılar ve caddeler üzerine bir İstanbul Alışveriş Rehberi oluşturdum.
1. İstiklal Caddesi

İstiklal Caddesi, bazen olumsuz haberlerle gündeme gelse de halen İstanbul’da alışveriş yapılacak en önemli caddelerden biri. Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılı olan 19. Yüzyıl‘da müthiş bir atılım yapan Beyoğlu (eski adıyla Pera), dönemin Avrupa şehirleri ile yarışır duruma gelmişti.
Osmanlı başkentinde açılan büyükelçilik binaları, bankalar ve oteller tüm dikkati bu bölgeye çekmiş ve şehrin varlıklı gayrimüslim vatandaşları, bu bölgede güzel binalar inşa etmek için birbiri ile yarışmıştı. Bugün İstiklal Caddesi’nde gezerken, göz hizasındaki renkli vitrinlere bakmaktan; mimari güzellikleri incelemeyi unutsak da, Beyoğlu halen o günlerin izlerini taşıyor.
İstiklal Caddesi‘nin pasajları da aynı şekilde 19. Yüzyıl‘ın ikinci yarısında inşa edilmişler. Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid‘in de Dolmabahçe Sarayı‘na taşınmasıyla, Beyoğlu‘ndaki yaşamın hareketliliği, Tarihi Yarımada‘yı gölgede bırakmaya başlamış.
O dönemde Türkler tarafından Cadde-i Kebir olarak anılan İstiklal Caddesi’nin (yabancılar ise Grand Rue De Pera diyordu) yeniden büyük bir yükselişe geçtiğini söylemek mümkün.
a. Atlas Pasajı

Atlas Pasajı, 1870 yılında Agop Köçeoğlu tarafından inşa edilmiş. Sultan Abdülaziz döneminde, şehrin Ermeni cemaatinin önde gelen şahsiyetlerinden olan Köçeoğlu’nun, bizzat padişah ile de dostluğu varmış.
Yüksek tavanları, duvar freskleri ve altın varakları ile dikkat çeken yapı; döneminin en güzel binalarından biri olarak öne çıkıyor. Bir süre PTT Genel Müdürlüğü olarak kullanılan bina; günümüzde Atlas Sineması, giyim mağazaları ve hediyelik eşya dükkânları ile dikkat çekiyor.
Atlas pasajında özgün giysiler, çantalar ve retro gözlükler bulmanız mümkün.
b. Halep Pasajı

Halep Pasajı, 1884 yılında Haciyar Hacar isimli bir iş adamı tarafından yapılmış. Bina birçok mimari unsuru bir araya getiren “Eklektik” üslup ile inşa edilmiş ve üzerine görkemli kabartmalar var.
Dikkatle baktığınızda binanın cephesinde bir madalyon göreceksiniz. Bu madalyonun ortasındaki kale surları, Halep Kalesi‘ni temsil ediyor. Osmanlı dönemi İstanbul‘unda yaşayan Hacar Bey, memleketinden aklında kalan en belirgin hatırayı da eklemeyi unutmamış. Halep pasajının alt katı, günümüzde Beyoğlu Sineması‘na ev sahipliği yapıyor.
Halep pasajının giriş katında giyim kuşam ağırlıkta olmak üzere; kitap, gümüş, takı, yağlı boya tablo ve poster/çerçeve satan dükkânlar bulabilirsiniz. Halep Pasajı’nın girişinde ayrıca lezzetli bir mola verebileceğiniz, Münhasır Restaurant da bulunuyor.
c. Hazzopulo Pasajı

Rum asıllı iş adamı Kiryaki Hazzopulo tarafından 1871‘de inşa edilen pasaj, tam ortasındaki avlu ile dikkat çekiyor. Hazzopulo Pasajı’nın günün hangi saatinde giderseniz gidin, çay-kahve içen ve sohbet eden insanları görebileceğiniz canlı bir ortamı var.
Osmanlı‘nın gayrimüslim cemaatinden çok kıymetli esnafların faaliyet gösterdiği bu pasaj, geçmişte ünlü fotoğrafçı Ara Güler‘in babası Dacat Güler‘in de eczanesinin bulunduğu yer imiş.
Bir dönem Beyoğlu’ndaki kiliselerde gerçekleşen tüm düğünler için, bu pasajdaki Şapkacı Katia‘ya sipariş verilirmiş. Nostaljik kadın şapkaları satan bu dükkân hala varlığını sürdürüyor.
Hazzopulo Pasajı’nda parfümeriden, çantaya; takıdan, kitapçılara 40 çeşit mağaza bulunuyor. Pasajın en önemli özelliği ise Beyoğlu’nun İstiklal Caddesi ve Meşrutiyet Caddesi’ni birbirine bağlıyor olması.
d. Aznavur Pasajı
1893 yılında Aznavur ailesi inşa edilen Aznavur Pasajı, İtalyan mimarisinin izlerini taşıyor. Osmanlı’nın son yıllarında meşhur edebiyatçıların zaman geçirdiği pasaj, o dönemin en güzel kafe ve restoranlarına ev sahipliği yapmış.
9 katlı bir bina olan Aznavur Pasajı‘nda; takı, şapka, oyuncak ve çanta satan dükkânlar bulunuyor. Bunun yanı sıra kafe ve bilardo salonu gibi güzel vakit geçirilecek mekanlar da var. Aznavur Pasajı, Galatasaray Lisesi’nin hemen karşı çaprazında yer alıyor.
e. Avrupa Pasajı

Avrupa Pasajı, İstiklal Caddesi‘ni defalarca gezmiş bir çok insanın varlığından haberdar olmadığı bir yer. Ana cadde üzerinden değil de, Beyoğlu Balık Pazarı‘nın içinden girildiği için bu gizli mücevheri yalnızca bilenler ziyaret ediyor.
1870‘deki büyük Beyoğlu yangını, bölgenin çehresinin tamamen değişmesine sebep olmuş. Yeniden yapılanma sürecinde inşasına başlanan Avrupa Pasajı, 1874 yılında hizmete açılmış. Avusturyalı mimar Domenico Pulgher tarafından, rönesans üslubunda inşa edilen pasaj 56 metre uzunluğa sahip ve içinde 22 dükkân bulunuyor.
Avrupa Pasajı‘nı gezerken, dükkânların üzerinde bulunan muhteşem heykellerin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca pasaj Beyoğlu Balık Pazarı ve Meşrutiyet Caddesi‘ni birbirine bağlıyor.
f. Çiçek Pasajı

Aslında Beyoğlu’nda pasaj denilince akla gelen ilk yer Çiçek Pasajı olur. Ancak Çiçek Pasajı, bilindiği üzere çeşitli balık restoranları ve meyhaneler ile dolu bir yer. Beyoğlu’nda alışveriş yapmak isteyenler, elbette Çiçek Pasajı’nın nostaljik atmosferinde bir yemek molası vermeyi düşünebilirler.
g. Beyoğlu Balık Pazarı
Beyoğlu Balık Pazarı ise Çiçek Pasajı’nın hemen bitişiğinde bulunuyor ve semtin nostaljisini harika bir biçimde yansıtıyor. Balık Pazarı’nda gezerken Beyoğlu‘nun en eski şekercilerinden olan Üç Yıldız Şekerleme‘ye uğramanızı şiddetle tavsiye ederim. Kendinizi bir Yeşilçam filmindeymiş gibi nostaljik bir ortamda bulacaksınız.
h. Beyoğlu İş Merkezi

Odakule’deki Beyoğlu İş Merkezi de içini girdikçe büyüyen pasajlardan. Labirent hissiyatı yaratan Beyoğlu İş Merkezi’nde özellikle ihraç fazlası ürünlerin satıldığı 200’den fazla mağaza bulunuyor. Beyoğlu İş Merkezi’nde her çeşit giysi, iç çamaşırı, aksesuar, çanta ve ayakkabıyı bulabilirsiniz.
i. Terkoz Çıkmazı
Tünel’e doğru giderken sağda konumlanan Terkoz Çıkmazı her daim açık bir semt pazarı gibi. Sokakta yer alan dükkânlardan -Mahmutpaşa misali- iç çamaşırından, kot pantolona kadar her şeyi bulabilirsiniz.
Terkoz Çıkmazı‘nda, gerçek adı D’andria Pasajı (inşası 1882) olan Terkos Pasajı da olduğundan bu sokağa Terkos Pasajı da dendiğine şahit olabilirsiniz.
Terkoz Çıkmazı’nda açıktaki pazar tezgahlarını karıştırarak çok ucuz t-shirtler ve elbiseler bulabilirsiniz.
2. Galata

Galata, İstanbul’un yükselen yıldızlarından biri. Son yıllarda Galata Kulesi‘nin çevresinde harika hediyelik eşya dükkanları açıldı. Ayrıca çok güzel konsept dükkanlar da mevcut. İstanbul’da alışveriş yapılacak modern yerler arasında Galata öne çıkıyor.
a. Galip Dede Caddesi

İstiklal Caddesi‘nin bittiği Tünel Meydanı‘ndan, Galata Kulesi’ne doğru inen Galip Dede Caddesi; envai çeşit müzik aletinin satıldığı bir yer. Galata Mevlevihanesi’nin çevresindeki bu dükkânlar, profesyonel veya amatör birçok müzisyenin alışveriş yaptığı mekanlar.
Son yıllarda turizmin de etkisiyle bu yol üzerinde birçok hediyelik eşya dükkânı da açıldı. Rengarenk ürünler satan bu dükkânlar, Tarihi Yarımada‘da görmeye alıştığımız turistik ıvır zıvırlardan daha kaliteli alternatifler sunuyorlar.
b. Serdar-ı Ekrem Caddesi

Galata Kulesi’nden, Cihangir yönüne doğru uzanan Serdar-ı Ekrem Caddesi‘nde, özel tasarım bazı ürünlerin satıldığı dükkânlar var. Gündelik hayatta kullanılan eşyaların oldukça yaratıcı tasarımlarla sunulduğu bu mekanlar, alışveriş tutkunlarının dikkatini çekecektir. Bu sokakta ayrıca İstanbul’un en kaliteli kafelerinden bazıları da konumlanıyor.
c. Büyük Hendek Caddesi

Aynı tip eşyayı satan ânların belli bir yerde toplanması, Osmanlı döneminden beri devam eden bir gelenek. İstanbul’un tarihi semtlerinde Hırdavatçılar Çarşısı, Mefruşatçılar Çarşısı gibi yerlere rastlamak mümkün. Galata Kulesi’nin yanındaki Büyük Hendek Caddesi’nde ise aydınlatma ürünleri satan birçok dükkan var.
3. Cukurcuma

Çukurcuma, Beyoğlu’nun en kendine has semtlerinden biri. Nobel ödüllü Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi‘ne de ev sahipliği yapan semt, aslında daha çok antika dükkanları ile meşhur.
Çukurcuma Caddesi boyunca sıralanmış antikacıları gezmek ve bütçenizin yettiği kadar alışveriş yapmak oldukça keyiflidir. Şayet fotoğraf çekmeye meraklı biriyseniz, burada harika fırsatlar bulacağınıza şüphe yok.
Çukurcuma ve komşu semti Cihangir; İstanbul’da yürüyüşe çıkmak için en güzel semtlerden. Ayrıca eğlenerek yorgunluğunuzu atmak için, günü Cezayir Sokağı‘nda noktalayabilirsiniz.
4. Karaköy

Karaköy, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde şehrin rıhtımı görevini üstlenmiş kozmopolit bir semt. Tarihin en önemli ticaret rotası olan İpek Yolu‘ndan gelen eşyalar, Haliç‘in iki yakasında bulunan Eminönü ve Karaköy‘de toplanır ve buradan da İtalyan kolonileri aracılığı ile Avrupa‘ya ihraç edilirdi.
İstanbul tarihinin her döneminde hareketlilik gösteren bu liman semti, Osmanlı‘nın son dönemi olan 19. Yüzyıl‘da hepten canlanmış. Şehrin yerli ve yabancı tüm iş adamlarının yatırım yaptığı Karaköy’de Minerva Han gibi sanat eserleri de bulunuyor.
Günümüzde Karaköy’de en çok göze çarpan alışveriş yerleri, outdoor malzemeleri satan dükkanlar. Benim de kışlık alışverişimi yaptığım Atlas Outdoor gibi kaliteli ve bol seçenekli kış malzemeleri satan mekanlar var.
Karaköy’den Haliç tarafına doğru uzayan Tersane Caddesi üzerinde envai çeşit ekipman satan Hırdavatçılar Çarşısı var. Kabataş yönüne devam eden Kemeraltı Caddesi üzerinde ise dalış kıyafetleri satan dükkanlar yan yana sıralanmış şekilde görülebilir.
5. Nişantaşı

Lüks mağazaların yanı sıra, özel tasarım ürünler de bulabileceğiniz butiklere ev sahipliği yapan Nişantaşı’nın en popüler caddeleri Abdi İpekçi Caddesi ve Mim Kemal Öke Caddesi olarak öne çıkıyor.
Özellikle abiye kıyafet arıyorsanız, Nişantaşı’nın ara sokaklarında kaybolarak kendinize uygun son moda abiye kıyafetlerin satıldığı butikleri gezebilirsiniz. Maçka’dan Nişantaşı’na doğru uzanan ve 50’den fazla lüks mağazayı barındıran Abdi İpekçi Caddesi, adeta açık hava alışveriş merkezi gibi.
6. Eminonu

Eminönü‘nde alışveriş yapılacak yerler, Mısır Çarşısı ile Kapalıçarşı arasında konumlanıyor. İki tarihi çarşı arasında uzanan Uzunçarşı Caddesi ve Mahmutpaşa Yokuşu’nda hafta sonu adım atacak yer bile bulmak zor.
a. Mısır Çarşısı

Çin‘den gelen ipekli kumaşlar ve Hindistan‘dan gelen baharatlar, uzun yıllar boyunca kervanlar ile Mısır‘a taşınmış ve oradan da gemiler ile İstanbul’a getirilmiş. Bu kıymetli ticaret malları İstanbul’da yerleşik yaşayan Venedikliler ve Cenevizliler aracılığı ile Avrupa’ya ihraç edilmiş.
Bu önemli ticaret metalarının bir kısmı ise İstanbul’un Baharat Çarşısı olarak da bilinen Mısır Çarşısı‘nda halka sunulmuş. Eminönü semtinin kalbinde, Yeni Cami ile yan yana duran Mısır Çarşısı, günümüzde halen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir. Hafta sonları yoğun talepten dolayı etrafında adım atmak bile çok zordur.
b. Uzunçarşı Caddesi

Uzunçarşı Caddesi, Eminönü sahilden, Kapalıçarşı‘ya kadar uzanan hafif eğimli bir yokuşun ismidir. Cadde üzerinde envai çeşit iş hanı, dükkân ve yeme-içme mekanı bulabilirsiniz.
Tarihi Yarımada’da nostalji kokan bir alışveriş deneyimi yaşamak istiyorsanız, buraya gitmenizi öneririm. Ayrıca birçok alışveriş ürününü başka yerlerden çok daha ucuza bulabilirsiniz.
c. Mahmutpaşa Yokuşu

Mahmutpaşa Yokuşu, Kapalıçarşı‘nın Mahmutpaşa Kapısı‘ndan başlar ve sizi Eminönü’nün arka sokaklarına kadar indirir. İstanbul’da nişan, düğün veya sünnet alışverişi yapılacağı zaman ilk adres olarak akla gelir.
Mahmutpaşa Çarşısı; çocuk giysilerinden, yetişkin gömlekleri ve hatta iç çamaşırlarına kadar fabrikadan halka misali ucuza alışveriş yapabileceğiniz yegâne yerdir.
7. Sirkeci

Sirkeci, 2023 yılında İstanbul’da alışveriş yapılacak yerler arasında en popüler semtlerden biri. Özellikle elektronik eşya ve fotoğraf makinesi almak için en uygun yerler burada bulunuyor.
a. Doğubank
Sirkeci‘nin kalbinde konumlanan Doğubank, uzun yıllardır ucuz cep telefonu ve teknolojik ürünler almak isteyenlerin uğrak noktasıdır. Spot diye tabir edilen ucuz teknolojik aletleri buradan temin edebilirsiniz. Eski cep telefonlarını takas ederek, yenisini alabileceğiniz bu çarşı, önemli bir alternatif alışveriş yeridir.
b. Hayyam Pasajı
Fotoğraf ekipmanları herkesin bildiği üzere oldukça pahalı ürünler. Sony, Canon ve Nikon gibi markaların ürünleri, teknoloji marketlerde tabiri caizse “el yakan” fiyatlara satılıyor.
Sirkeci’de tramvay yolu üzerinde konumlanan Hayyam Pasajı, ucuz fiyata fotoğraf makinesi ve lens kiti alınacak yerlerin başında geliyor. Birçok fotoğrafçı dükkanının yan yana sıralandığı bu pasajda, aradığınız ürünü enine boyuna inceleme ve fiyat karşılaştırması yapma fırsatına sahipsiniz.
8. Sultanahmet

Sultanahmet, yalnızca günümüzde değil; Osmanlı döneminde de İstanbul’da alışveriş yapılacak en önemli yerler arasındaydı. Osmanlı dönemini incelediğinizde, şehirdeki en önemli alışveriş noktalarının Beyazıt, Eminönü ve Unkapanı gibi Sultanahmet civarında olan semtler olduğunu görürsünüz.
a. Arasta Çarşısı

Osmanlı döneminde inşa edilen camilerin yanı başında bir de arasta inşa edilmesi adetmiş. Böylece inşa edilen caminin asırlarca ayakta kalması için gereken işletim ve onarım giderleri, dükkanların kirasından karşılanıyormuş. Eminönü’ndeki Yeni Cami ile Mısır Çarşısı’nın aynı tarihte inşa edilmiş olması da bu nedene dayanır.
Sultanahmet Camii‘nin yanındaki Arasta Çarşısı da, aynı amaçla 17. Yüzyıl‘da inşa edilmiş. Günümüzde Büyük Saray Mozaikleri Müzesi‘nin de içinde olduğu Arasta Çarşısı, özellikle yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Satılan ürünler İstanbul ile ilgili hatıra edinmek isteyenlerin mutlaka ilgisini çekecektir.
Ayrıca Arasta Çarşısı‘nda, Jennifer’s Hamam gibi dünyanın en büyük seyahat dergilerine konu olacak kadar nam salmış dükkanlar da bulunuyor.
b. Nuruosmaniye Caddesi

Sultanahmet ile Kapalıçarşı‘yı birbirine bağlayan Nuruosmaniye Caddesi, İstanbul’un bahar aylarında turistlerle dolup taşar. Çeşitli iş hanlarının, ofislerin ve kahvecilerin bulunduğu cadde; aynı zamanda pahalı halı ve mücevher mağazaları ile doludur. Alışveriş yapmak için biraz pahalı bir yer olsa da, üzerinde sıralanmış kahve dükkânlarından birinde oturmak ve binbir milletten insanın alışveriş telaşını izlemek oldukça keyiflidir.
c. Kapalıçarşı

Kapalıçarşı aslında birçok bağımsız çarşının bir araya gelmesi ile yüzyıllar içinde ortaya çıkan geleneksel bir alışveriş merkezi. Kendi içinde birçok bedestene ayrılan Kapalıçarşı‘nın 67 caddesi ve 3000’den fazla dükkânı var. Çarşıya ilk kez gidenler için yolunu kaybetmek kaçınılmazdır ve zaten Kapalıçarşı’yı gezmenin de keyfi içinde kaybolmadan çıkmaz.
Kapalıçarşı’nın birçok giriş ve çıkış kapısı bulunuyor. Nuruosmaniye Caddesi tarafındaki Nuruosmaniye Kapısı, 1 numaralı Ana Giriş Kapısı olarak kabul edilir. 7 numaralı kapı olan Beyazıt Kapısı da en çok tercih edilen kapılardan biridir.
Bu iki kapı arasında uzanan caddenin adı Kalpakçılarbaşı Caddesi olarak geçer ve ana cadde olarak kabul edilir. Kapalıçarşı içerisinde yolunuzu rahatlıkla bulmak için, bu caddenin istikametini bir pusula gibi devamlı aklınızda tutmanızı tavsiye ederim.
9. Balat

Balat, son birkaç yıldır İstanbul’da alışveriş yapılacak en gözde semtler arasında yer alıyor. Komşu olan Fener ve Balat gibi semtlerde gezmenin en güzel yanı; yeme-içme, kültür gezisi ve alışverişi harmanlayabilme fırsatıdır.
Fener Rum Patrikhanesi yakınlarındaki kafelerde güzel bir kahvaltı ile güne başladıktan sonra, iki semti birbirine bağlayan Vodina Caddesi boyunca turlayabilir ve çevredeki retro dükkanların tadını çıkarabilirsiniz.
Balat çarşısının içine girdiğinizde sağlı sollu bazı dükkanların mezat yaptığını göreceksiniz. Kelepir denilecek kadar ucuz fiyatlara, antika eşyaların satıldığı bu küçük çaplı mezatlarda, insanların dükkanlardan sokağa taştığına şahit olabilirsiniz.
10. Kadıköy

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda alışveriş yapılacak yerler arasında Kadıköy başı çekiyor. Kadıköy’ün sahilinden, balık pazarına; Bahariye Caddesi’nden, Bağdat Caddesi’ne kadar birçok alışveriş caddesi var.
Kadıköy‘ün özellikle yabancı turistler için en ilgi çekici yanı, Kadıköy Balık Pazarı‘nın atmosferi oluyor. İstanbul’u ziyaret eden yabancı seyahat yazarları, İstanbul’un mahalle kültürünü ve geleneksel alışveriş tarzını halen muhafaza eden bu çarşının ziyaret edilmesini özellikle öneriyorlar.
Gerçekten de Kadıköy’ün rıhtımı ve Balık Pazarı yüzlerce yıllık bir tarihin bugüne uzanan yansımaları. Avrupa Yakası’nın kalabalığında fark edilmeyen bazı güzellikler, Kadıköy Çarşısı‘nda daha iyi gözlemlenebiliyor.
Örneğin Tatlıcı Erol, Baylan ve Ali Muhiddin Hacıbekir gibi geleneksel tatlıcı dükkanları çarşıya renk katıyor. Bunun yanında çeşitli birahaneler, kahveciler ve rakı-balık mekanları da özellikle hafta sonu çok renkli bir atmosfer sağlıyor. Bunun yanında çevreye yayılmış sahaflar, ikinci el giyim eşyası satan dükkanlar ve Moda’ya giden ara sokaklardaki hediyelik eşyacılar da ilginizi çekebilir.
Kadıköy’ün Balık Pazarı ve Bahariye Caddesi arasında uzanan ara sokaklarında, İstanbul’a dair arayacağınız her şeyi bulabilirsiniz. Kültür-Sanat Merkezleri, Kadife Sokak’taki barlar, Rexx Sineması da görülmesi gereken yerler arasında sayılabilir.
a. Tellalzade Sokak

Avrupa Yakası‘nda antika denince akla gelen yerler Fatih’teki Horhor Caddesi ve Çukurcuma oluyor. Anadolu Yakası’nda ise antikacıları bulabileceğiniz en merkezi yer, Kadıköy ile Moda arasında konumlanan Tellalzade Sokak. Yolun iki tarafında sıralanmış antikacılarda meraklısı için oldukça ilgi çekici antikalar bulunabiliyor.
b. Çilek Sokak (Eski Salı Pazarı)

Kadıköy’ün eski Salı Pazarı‘na ev sahipliği yapan, ancak artık sadece mağazaların yer aldığı Çilek Sokak da en popüler alışveriş noktaları arasındadır.
Özellikle hafta sonu adım atacak yer bulmakta güçlük çekilen Altıyol‘un (Boğa ve çevresi) tam karşısında bulunan Çilek Sokağın girişinde yıllardır aynı yerde duran bir şapkacı yer alıyor. Karşılıklı sıralanan butiklerden son moda giysileri bulabileceğiniz sokakta; makyaj malzemeleri satan dükkânlardan, ayakkabı mağazalarına kadar her türlü alışveriş seçeneğini görmek mümkün.
c. Bahariye Caddesi

Bahariye Caddesi, Kadıköy‘de yürüyüş yapılacak en güzel noktalar arasında yer alıyor. Kadıköy’ün meşhur Boğa Heykeli’nden, Moda içlerine kadar uzanan bu caddeden; İstiklal Caddesi’nde olduğu gibi nostaljik tramvay da geçiyor. Cadde üzerine Süreyya Operası gibi Kadıköy’ün simge binaları da bulunuyor.
Opera Onur Çarşısı, Kadıköy’de ucuz alışveriş yapmak isteyenler için ideal bir pasaj. Abiye elbise veya gündelik spor giyim arayışında olanlar, pahalı markaların şık tasarımlarına benzer ürünleri burada bulabilirler.
d. Bağdat Caddesi

Bağdat Caddesi, 3-4 sene öncesine kadar İstanbul‘un en popüler alışveriş caddelerinden biriydi. Son yıllarda kentsel dönüşümün azizliğine uğrayan cadde, çeşitli dükkanların kapanması sebebiyle eski ihtişamından uzak kaldı.
Ancak tüm olumsuzluklara rağmen, Bağdat Caddesi de İstiklal Caddesi gibi çekim merkezi olmayı sürdürüyor. Lüks markaların yer aldığı Bağdat Caddesi, 7 km’lik uzunluğuyla İstanbul’un en büyük alışveriş caddesi unvanını hak ediyor.
Bostancı‘dan başlayıp Kadıköy‘ün içlerine kadar uzanan Bağdat Caddesi, özellikle Şaşkınbakkal, Caddebostan, Göztepe ve Selamiçeşme mevkilerinde sizi güzel mağazalar, kafeler ve parklar ile karşılıyor. Cadde üstündeki apartmanların üst katlarında gelinlikçiler, abiyeciler ve pilates stüdyoları yer alıyor.
Son Söz
Bu yazıda İstanbul’da alışveriş yapılacak tarihi çarşılar, caddeler ve pasajlardan bahsettik. Ancak elbette İstanbul’da alışveriş yapılacak modern AVM’ler de var. Eğer onlarla ilgili içeriğimizi de okumak isterseniz, İstanbul’un en iyi alışveriş merkezleri yazımızı tavsiye ederim.
İstanbul’da Alışveriş Yapılacak Yerler by Serhat Engül
Leave a Reply