Rıfat Ilgaz’ın eserinden uyarlanan Hababam Sınıfı, yalnızca bir komedi serisinden ibaret değil. Ertem Eğilmez’in çektiği ve başrollerinde Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Münir Özkul gibi usta oyuncuların oynadığı bu film, Türk insanının hafızasında yer etmiş nadir yapımlardan biri. Hababam Sınıfı Müzesi ise bu anıları taze tutuyor.
Filmin çekilmiş olduğu Adile Sultan Kasrı, günümüzde bu unutulmaz filmin hatıralarına ev sahipliği yapıyor. Hababam Sınıfı Müzesi, filmin çekildiği dönemdeki eşyalar aracılığı ile ziyaretçilerine müthiş bir nostalji yaşatıyor.
İçerik Listesi
Hababam Sınıfı Filmi
Müzeden bahsetmeden önce, film hakkında biraz hafıza tazelemekte fayda var. Hababam Sınıfı filmi, Rıfat Ilgaz’ın aynı isimli romanından esinlenerek çekildi.
Yatılı bir okulun öğrencileriyle, öğretmenler arasındaki komik olayları konu alan bu roman, 1975 yılında Ertem Eğilmez tarafından sinemaya uyarlandı ve oldukça beğenildi.
Film serisi, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1976), Hababam Sınıfı Uyanıyor (1977) ve Hababam Sınıfı Tatilde (1978) filmleriyle devam etti. Sonraları aynı adı taşıyan birçok devam filmi çekilse de, ilk bölümlerdeki ilgiyi hiçbir zaman görmedi.
Bunun sebebi Hababam Sınıfı’nın ilk filmlerinin adeta bir yıldızlar topluluğu olmasından kaynaklanıyordu. Yeşilçam’ın bir dönemine imza atmış olan Kemal Sunal, Tarık Akan, Münir Özkul, Adile Naşit ve Şener Şen gibi oyuncular sayesinde unutulmaz sahneler ortaya çıkmıştı.
Hababam Sınıfı Müzesi, işte bu muhteşem nostaljiyi yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak üzere kuruldu. Müze, 2014 yılında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ve daha önce bu filmde rol almış olan oyuncuların girişimleri ile faaliyete geçti.
Hababam Sınıfı Müzesi’nde Görülecek Şeyler

Hababam Sınıfı Müzesi’nde görülecek şeyler arasında film karakterlerinin balmumu heykelleri, filmle ilgili posterler, objeler ve bilgi veren metinler yer alıyor. Özellikle balmumu heykeller oldukça gerçekçi bir biçimde yapılmış. Öyle ki, sınıfa girdiğinizde kendinizi filmin bir parçası gibi hissedeceğinizden emin olabilirsiniz.
Müzeye girdiğinizde sizi ilk olarak soba içerisinden kopya çekmeye çalışan Güdük Necmi ve onu yakalayan Mahmut Hoca karşılıyor. Çekimlerde kullanılan eşyalar ve hatta öğretmenlere yapılan şaka sonucu kırılan sandalye bile kara tahtanın önünde sergileniyor. Sınıfa dikkatli baktığınızda, İnek Şaban’ın sizi karşıladığını görebilirsiniz.
Adile Naşit’in canlandırdığı “Hafize Ana” karakteri de bu müzede unutulmamış. Adile Naşit’in balmumu heykeli aslında elinde bir zil taşıyacak şekilde tasarlanmış, ancak müzenin yapımı sırasında bu zil bir şekilde kaybolmuş. Heykel öylesine gerçekçi ki, gördüğünüzde Hafize Ana’nın sesinin kulağınızda canlanacağına emin olabilirsiniz.
Duvarlarda film setinden çekilmiş fotoğraflar, afişler ve posterler bulunuyor. Tüm bunlarla birlikte, sıraların üzerinde oyuncular ve canlandırdıkları karakterler ile ilgili kartpostallar yer alıyor.
Müzeyi Neden Ziyaret Etmelisiniz?
Hababam Sınıfı, herkesin kendinden bir şeyler bulabildiği ve karakterlerine yakınlık hissedebildiği bir film serisi. Türkiye’de yaşayan hemen hemen herkes bu filmi izlemiş ve öykünün içinde öğrencilik hayatından bir şeyler bulmuştur.
Hababam Sınıfı Müzesi, filmin çekildiği mekânda bulunuyor ve bu filme dair birçok detayı başarılı bir biçimde aktarıyor. Müzeye adım attığınız andan itibaren, kendinizi bu meşhur sınıfın bir parçası gibi hissediyorsunuz.
Hababam Sınıfı Müzesi Giriş Ücreti 2022
İstanbul Hababam Sınıfı Müzesi giriş ücreti 2022 yılında 5 TL’dir. Bu ücret karşılığında müzeye girerken size galoş veriliyor. Yani aslında müzeye giriş için bilet ücreti alınmıyor. Bu sembolik ücret, yalnızca müzenin temizliğinin sağlanması için tahsil ediliyor.
Hababam Sınıfı Müzesi’ne müzekart ile ücretsiz giriş yapılamadığını belirmekte fayda var. Ayrıca Balmumu heykeller flaş ışığından etkilenebildiği için, içeride flaş açıkken fotoğraf çekmemeye özen göstermenizde fayda var.
Hababam Sınıfı Müzesi Ziyaret Saatleri 2022
İstanbul Hababam Sınıfı Müzesi ziyaret saatleri sabah 09:00 ile akşam 17:00 saatleri arasındadır. Müze haftanın her günü bu saatler arasında ziyaret edilebilir. Yani başka bir deyişle hafta sonları da ziyarete açıktır.
İstanbul’daki müzelerin giriş saatlerinde etkinliklere ve tadilatlara bağlı olarak değişiklik olabilir. Özellikle Hababam Sınıfı müze saatlerinde Adile Sultan Kasrı’ndaki etkinliklere göre değişiklikler olabilmektedir.
Müzeye Nasıl Gidilir?
Hababam Sınıfı’nın bulunduğu Adile Sultan Kasrı, Üsküdar’da, Validebağ Korusu içerisinde yer alıyor. Üsküdar Anadolu Yakası’nın en merkezi semti olduğu için müzeye ulaşım sağlamak da oldukça kolay.
Avrupa Yakası’ndan gelecek olursanız, metrobüs ile Altunizade Durağı’na ulaştıktan sonra 11T numaralı otobüse binmeniz yeterli olacaktır. Kadıköy’den ise 12C ve 14C numaralı otobüslerle veya Üsküdar’a giden dolmuşlar ile kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Otobüsler genellikle Haydarpaşa Numune Hastanesi’nin Validebağ Ek Hizmet Binası önünde duruyor. Burada indikten sonra, hastanenin içinden ağaçlıklı yola yürüyebilir ve Adile Sultan Kasrı’na kısa sürede ulaşabilirsiniz. Özel aracınız varsa, öğretmenevi girişinden de girebilirsiniz.
Kasrın tamamının müze olarak kullanılmadığını belirtmekte fayda var. Müze, kasrın içinde, çekimlerde sınıf olarak kullanılmış olan odada yer alıyor.
İstanbul Hababam Sınıfı Hakkında Bilgi by Serhat Engül
Leave a Reply